Una dintre cele mai bănoase licitaţii ale Primăriei, peste 17 milioane de euro pentru reabilitarea a 17 km de magistrală principală de termoficare, este împotmolită în justiţie. Primul termen de judecată este pe 20 noiembrie, la Timişoara. Consilierii locali întruniţi azi în şedinţă ordinară au de votat echipa care va reprezenta Primăria în acest proces: Ionel Vila, secretarul Consiliului local, Lăcrămioara Coş, jurist, Manuela Maghiar din partea serviciului Achiziţii Publice şi Ioan Maghiar, consilier în Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.
Avocaţi
Pe lângă cei din schema de personal a executivului local, Primăria este reprezentată şi de un avocat angajat din afara instituţiei. Irimia Florin, de la Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Ceparu şi Irimia din Bucureşti, este semnatarul unui contract cu Primăria, în contul căruia va încasa un onorariu de 8.000 de lei plus TVA. Angajarea acestuia este justificată de executivul local prin „întârzierea înregistrată în derularea lucrărilor”, riscul de-a nu putea executa lucrarea în termenul asumat şi experienţa avocatului în litigiile pe tema achiziţiilor publice.
Construcţii Bihor
La începutul acestui an, comisia municipală de adjudecare a licitaţiei a dat drept câştigătoare asocierea de firme Construcţii Bihor cu Energomontaj dar rezultatul a fost contestat de toate asocierile care au pierdut.
Pe 20 noiembrie este stabilit termenul de judecată în procesul iniţiat de asocierea Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Montaj SA Cluj Napoca (TIM) împotriva Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) care nu le-a admis contestaţia. Iniţial, diferendul dintre cele două urma să se judece la Curta de Apel Oradea. TIM a cerut strămutarea procesului pe motiv că firma câştigătoare, Construcţii Bihor, ar avea influenţă locală prin faptul că Gavrilă Ghilea, coproprietar al firmei, a fost prefect de Bihor.
Concurenţă
Şase asocieri de firme s-au bătut pentru cele 17,5 milioane de euro, bani din fonduri europene: Aquaterm SRL Botoşani/Hidroterm SA Roman/ Teoval SRL Războieni, SC Elsaco Electronic SRL Botoşani/ Expro T&T SRL Bucureşti/Florconstruct SRL Suceava, Porr Construct SRL Bucureşti/Cooperativa Viridia Volpiano Torino, Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Montaj SA Cluj Napoca/Conest SA Iaşi/IncomSA Iaşi/ TMUCB SA Bucureşti/ ATSH Termoexpert SRL Bucureşti, Construcţii Erbaşu SA Bucureşti/Selina SRL Oradea/Termoproiect SRL Bucureşti, Construcţii Bihor SA Oradea/ Energomontaj SA Bucureşti şi Romib SA Tunari/Consix Construcţii SRL Bucureşti/Romterm SA Bucureşti/Ceamis Proiect SRL Bucureşti.
Rezultatul licitaţiei a fost contestat la CNSC de trei dintre firmele descalificate. CNSC le-a dat dreptate parţial reclamantelor Construcţii Erbaşu SA/Selina SRL şi Romib SA Tunari/Consix Construcţii SRL şi a respins contestaţia celor de la Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Montaj SA Cluj Napoca(TIM).
Primăria a contestat la Curtea de Apel decizia CNSC de-a admite contestaţiile celor trei dar procesul se suspendă până la judecarea celui intentat de TIM.
Proiectul de înlocuire a magistralelor I şi III are ca obiect înlocuirea a peste 17,5 km de conductă şi a racordurilor la punctele termice de pe traseu. Lucrarea trebuie predată până cel târziu pe 31 decembrie 2014. Termenul de finalizare al proiectului se poate prelungi fără explicaţii cu jumătate de an. Sunt posibile şi prelungiri ulterioare, dar numai cu justificări temeinice în faţa finanţatorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!