La dezbatere au fost invitati reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) – Şerban Tigănaş, preşedinte şi Şerban Sturdza, vicepreşedinte, specialişti locali în urbanism, artă şi arhitectură, precum şi reprezentanţi ai principalelor instituţii de cultură din municipiu. Din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul-şef Adriana Lipoveanu precum şi membri ai Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Din partea OAR – filiala Bihor au participat arhitecţii Raluca Covăcescu – preşedinte, Pafka Ernest, Vlad Popescu Sturz, Octavian Muth – vicepreşedinţi, Anemarie Szabo, Tamas Emodi, Ladislau Vagi, Demian Zsolt, Andrei Luncan, Adrian Pescaru şi alţii.
Pe lângă aceștia, au mai luat parte la consultare și reprezentanţi ai instituţiilor care au legătură cu domeniul urbanistic şi cultural, cum ar fi Aurel Chiriac, director Muzeul Ţării Crişurilor, Aurel Roşu, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici, Marcela Prada, prorector Universitatea Oradea, Ramona Novicov, critic de artă sau Lucian Silaghi, director Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor.
În cadrul întâlnirii, moderate de președintele OAR Șerban Țigănuș, s-a prezentat principalele stadii pe le-a parcurs până acum proiectul de reabilitare al Pieţei Unirii, oferindu-se astfel posibilitatea celor prezenţi să-şi exprime opiniile cu privire la proiect şi să ofere sugestii cu privire la îmbunătăţirea acestuia.
Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat în linii mari intenţia municipalităţii de a se realiza o piaţă publică accesibilă în totalitate pietonilor, de o mai mare atractivitate şi care să ofere şi posibilitatea dezvoltării economice a centrului oraşului. Arhitecţii Anemarie Szabo, Emodi Tamas şi Horia Gavriş, care au lucrat la diverse propuneri de proiecte pentru Piaţa Unirii, au prezentat fiecare planurile pe care le-au realizat până acum, cei prezenţi putând urmări astfel felul în care s-au conturat soluţiile actualului proiect de reabilitare al pieţei.
Cele mai multe intervenţii s-au făcut pe marginea celui mai recent proiect, realizat de arhitectul Horia Gavriş (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti), proiect care a fost apreciat de mulţi dintre cei prezenţi pentru faptul că le oferă orădenilor un spaţiu de întâlnire în care să se poată simţi bine împreună. În acelaşi timp, au fost exprimate şi critici, dar şi propuneri de modificare a lui.
Viceprimarul Mircea Mălan a subliniat în finalul acestei consultări cu specialiştii importanţa punerii în practică a acestui proiect, finanţat din fonduri europene. „Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2014. Dacă nu realizăm acest proiect acum, şansele de a-l face din bani europenii în anii următori se anulează. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte”, a spus viceprimarul, care a mai arătat că proiectul rămâne în continuare deschis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!