Sondajele îl dau favorit pe actualul ordonator de credite al Universităţii din Oradea, profesorul Constantin Bungău. Acesta a avut amabilitatea de a prezenta cititorilor Jurnalului bihorean şi www.bihon.ro câteva dintre planurile sale de viitor care vor face din lăcaşul de învăţământ superior orădean o instituţie de top, o universitate performantă.
1. Ce v-a animat în lupta dată pentru această funcţie?
Întâi de toate, doresc să subliniez faptul că am convingerea că potenţialul nostru, al universitarilor orădeni, nu este valorificat suficient şi că el poate fi pus în valoare dacă sunt create condiţiile favorabile şi stimulative de funcţionare a Universităţii din Oradea (UO). În acest sens, rezultatele obţinute în calitate de decan al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică m-au încurajat, m-au susţinut şi m-au provocat să mă angajez în această competiţie pentru funcţia de rector al UO. Dar trebuie să recunosc că învestirea mea cu calitatea de ordonator de credite al UO a constituit, de fapt, elementul catalizator şi hotărâtor în luarea acestei decizii. A fost momentul în care mi-am dat seama că reprezint un element de încredere şi, poate, de speranţă pentru mulţi dintre colegii noştri. A fost momentul care m-a determinat clar pentru decizia luată şi asumată ca pe un act de onoare din partea mea. Am convingerea că pot să contribui, în calitate de rector al UO, la îmbunătăţirea performanţelor Universităţii noastre şi la calificarea ei ca universitate regională de prestigiu.
2. Unde considerați că se află acum UO?
Părerea mea este că Universitatea a început un drum lung şi greu, dar într-o direcţie bună. Calificativul instituţiei a fost schimbat, acum un an, în „Grad de Încredere” şi sper ca, în curând, să trecem la „Grad de Încredere ridicat”. Parcul industrial din preajma oraşului se dezvoltă şi pe baza faptului că aici poate găsi specialiştii de care are nevoie şi îi poate forma, contacta şi angaja încă de pe băncile facultății, iar Universitatea îşi poate adapta din mers domeniile la cerințele pieței forței de muncă. Să nu uităm că există mari posibilități de dezvoltare pe baza unor relații transfrontaliere, avantaj oferit de poziţia geografică a municipiului Oradea, acesta fiind foarte aproape de graniţa de vest. Pe scurt, odată porniţi pe o traiectorie ascendentă, cu cât cadrele didactice vor fi mai antrenate în acest efort comun, cu atât reuşita Universităţii din Oradea va fi mai remarcabilă.
3. De ce are nevoie Universitatea din Oradea pentru a deveni o instituţie de top, să aibă o vizibilitate mai bine conturată şi ce veţi face pentru corpul academic, pentru studenţi şi pentru creşterea prestigiului Universităţii din Oradea în ţară şi în străinătate?
Fiind o universitate clasată pe poziţia 19 dintr-un total de aproape 100 de universităţi clasificate de către minister, pentru a ne putea califica drept instituţie de top, este nevoie să obţinem rezultate bune atât în pregătirea studenţilor pentru piaţa muncii, în domeniul ştiinţific unde trebuie să ne facem remarcaţi prin diseminarea rezultatelor activităţilor de cercetare desfăşurate, cât şi prin parteneriate cu caracter colaborativ pe diverse teme emergente şi un învăţământ de calitate oferit studenţilor noştri.
În acest sens este imperios necesar să lărgim sfera de urmărire a traseului ocupaţional al absolvenţilor orădeni pe care este de dorit să îi implicăm în activităţile de parteneriat ale UO cu mediul economic, iar succesele lor trebuie să fie prezentate şi popularizate chiar prin intermediul platformei site-ului Universităţii.
Vom pune accentul pe asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea activităţilor în internship pentru studenţii noştri, vom susţine schimburile de studenţi între universităţile româneşti, precum şi cu cele europene, prin diverse programe de schimburi bilaterale – existente sau pe care le vom dezvolta.
O atenţie deosebită o vom acorda şi dezvoltării climatului de relaţionare şi socializare între studenţii Universităţii, cărora ne vom strădui să le asigurăm cât mai multe facilităţi pentru petrecerea timpului lor liber.
Activitatea corpului academic este esenţială în atingerea dezideratului de universitate de prestigiu. Deci va trebui să găsim formulele pentru stimularea lor creativă – materiale şi logistice, astfel încât relaţiile dintre cadrele didactice şi studenţii UO să devină un parteneriat real cu scopul comun de a pregăti specialişti de elită în domeniile de studiu ale UO.
Şi să nu uităm că prestigiul Universităţii noastre este în interesul tuturor, atât al nostru, al universitarilor, cât şi al întregii comunităţi orădene pe care va trebui să o atragem în acţiunea noastră comună şi să o responsabilizăm pentru atingerea succesului pe care ni-l dorim.
4. Care credeți că sunt calitățile care trebuie să caracterizeze un rector al unei universităţi moderne şi deschise spațiului european?
În primul rând, calități profesionale recunoscute, cel puțin în domeniul său de specializare, pentru a fi un nume reprezentativ pentru acea instituție. Apoi, o minte deschisă, caracter puternic, sinceritate şi integritate. În fond, rectorul este cel care trebuie să fie preocupat de soarta fiecăruia dintre colegii săi, să fie accesibil acestora, să poată dialoga cu el oricine pentru a-şi rezolva problema, sau, altfel spus, comunicare la orice nivel al instituției sau în afara ei, legături şi abilitatea de a le crea, promovarea cadrelor didactice competente şi merituoase pe plan ştiințific şi didactic.
5. Cum considerați că veți reuşi îndeplinirea celor asumate în planul managerial?
Fiind conştient că oamenii sunt avutul cel mai de preț al unei instituții, voi pune accentul pe formarea şi dezvoltarea oamenilor, voi încerca să fiu un bun model pentru ceilalți – uman, didactic, profesional. Toți membrii echipei de conducere – şi aici mă refer la prorectori, decani etc., să fie lideri capabili de a lucra în echipă pentru un scop comun, „Universitatea din Oradea – O Universitate Performantă”, astfel încât să poată transmite celor pe care, la rândul lor, îi conduc că există o relație bazată pe colegialitate şi respect cu oricare membru din conducere, şi mai ales cu cel care este rector. Nu oricine poate deveni un mare lider, dar oricine poate deveni un lider mai bun, ceea ce voi încerca cu ajutorul echipei şi al fiecăruia dintre angajați. În momentul în care aceste relații există, oamenii sunt motivaţi să lucreze, să-şi dezvolte abilitățile, să ajute fiecare la ridicarea acestei universități, să contribuie cu cât mai mult la targeturile pe care ni le propunem.
6. Care este poziția dumneavoastră față de lucrurile neplăcute care s-au spus/scris de-a lungul timpului despre instituția pe care doriți s-o reprezentați?
Respectul nu se impune, se câştigă. Dacă vom reuşi, aşa cum îmi doresc, să ne creştem calificativul, să revigorăm activitatea ştiințifică, productivitatea ştiințifică, calitatea actului educaţional, să promovăm imaginea cadrelor didactice reprezentative ale universității pe plan național şi nu numai, iar între noi – să ne respectăm reciproc, cu siguranță vom fi percepuți ca o universitate de valoare, cu viitor, bazată pe succes, în care amănuntele neacademice nu-şi au locul.
7. V-aţi gândit deja la implementarea unor proiecte concrete pe care UO să le desfăşoare în parteneriat cu unele instituţii publice şi economice? Dacă nu, consideraţi că ar trebui să se insiste mai mult pe acest gen de parteneriat?
Universitatea din Oradea este unul dintre pilonii dezvoltării metropolitane alături de administraţie şi de mediul socioeconomic. Acest parteneriat a fost dezvoltat începând din 2009. În planul meu managerial mi-am asumat, în partea a IV-a, dedicată relaţionării cu mediul social şi economic, creşterea şi consolidarea parteneriatului cu mediul socioeconomic, dar şi cu cel administrativ. Modalităţile de realizare a acestui deziderat sunt diverse şi sunt la dispoziţia departamentelor sau a facultăţilor, care vor avea în mine un susţinător fervent.
8. Cum va fi relaţia dintre facultăţi şi rectorat în mandatul dumneavoastră?
Această relaţie va fi dezvoltată potrivit principiului „Departamente şi Facultăţi Puternice şi Valoroase” care consolidează o universitate de prestigiu.
9. Cum credeţi că va fi primit de cadrele didactice şi studenţi programul dumneavoastră electoral?
Programul meu managerial este construit în jurul consolidării şi creşterii prestigiului corpului academic. Toate semnalele venite atât din partea cadrelor didactice, cât şi a studenţilor sunt pozitive. Întâlnirile pe care le-am avut mi-au confirmat că obiectivele asumate în programul meu sunt realizabile şi sunt dorite de cadrele didactice şi de studenţi.
10. Credeţi că un mandat de patru ani este suficient pentru a vă pune în aplicare promisiunile electorale?
Programul meu managerial, denumit „O universitate performantă”, este, în fapt, un proiect pe care-l propun Universităţii din Oradea. Da, cred că în patru ani putem să realizăm toate obiectivele pe care mi le-am asumat în programul managerial.
Planul managerial al profesorului Constantin Bungău poate fi consultat pe site-ul Universităţii din Oradea, la adresa: http://www.uoradea.ro/attachment/791672704232e82e41d0a31a6bc16159/ade20aee0229c316b126984997d07ee1/Bungau_Constantin_program.pdf
Citiți principiile noastre de moderare aici!