deschiderea publică a şedinţelor comisiei de urbanism şi stoparea practicii de donare forţată de terenuri private pentru amenajarea de drumuri publice.
Deschideţi CMUAT!
„Suntem ultimul oraş din ţară în care asta nu se întâmplă”, susţine politicianul democrat-liberal referindu-se la faptul că şedinţele Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) se ţin cu uşile închise. De profesie arhitect, Puşcaş susţine că este un beneficiu public ca aceste şedinţe, în care se dau avize decisive unor proiecte de evident interes public, trebuie să fie deschise publicului şi presei.
Primăria să despăgubească!
Tot din activitatea sa profesională s-a inspirat proaspătul consilier şi pentru cea de-a doua cauză pe care o susţine: donarea de teren din parcelele private pentru amenajarea de drumuri publice. Zeci de astfel de proiecte se află pe masa consilierilor locali, aproape fără excepţie, la fiecare şedinţă a deliberativului local. În esenţă mecanismul este următorul: proprietarul unui teren doreşte utilităţi şi stradă modernizată, întocmeşte un proiect tehnic sau de arhitectură şi află veste că trebuie să cedeze din parcela sa pentru aliniamentul drumului. Ceea ce, în majoritatea cazurilor se întâmplă, pentru că, într-un final proprietarul pricepe că este interesul de-a avea utilităţi primează în faţa a câtorva zeci de mp din parcelă. Ceea ce-l incomodează pe Puşcaş este „perplexitatea” iniţială a propritarilor cu care a avut de-a face, nemulţumiţi de faptul că „dintr-o parcelă de 1.000 de mp cumpărată sau moştenită” trebuie să rămână cu vreo 800 de mp. Soluţia propusă de politician cu despăgubire pentru proprietar. „Susţin exproprierea pe baza Planului Urbanistic General sau al unuia zonal în locul donaţiei forţate”. Acesta găseşte just ca, din banii adunaţi, de pildă, ca taxe şi impozite din Rogerius şi din tot oraşul, Primăria să despăgubească, de exemplu, la periferie. „Da. Să plătească, indirent, cel din Rogerius. În anii 70, pentru ei au plătit cei din Nufărul”, este judecata sa.
Puşcaş spune că practica prezentă, „obligarea cetăţeniloor să cedeze din terenul lor pentru configurarea frontului stradal” este o politică „la limita legalităţii” şi „abuzivă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!