S-a finalizat proiectul „Conservarea biodiversităţii în ariile naturale protejate Pădurea de la Alparea şi Padurea Goroniste”. Implementat de Asociaţia Ecologistă Cindrelul Sibiu proiectul îşi propune elaborarea unui plan de management integrat pentru protejarea şi conservarea biodiversităţii în ariile naturale protejate din Padurea Goroniste, în acord cu nevoile de dezvoltare ale comunităţilor locale.
„S-a recurs la consultări publice referitoare la obiectivele de conservare şi măsurile propuse pentru conservarea biodiversităţii pe baza rezultatele obţinute din teren”, a precizat Abdreea Rudolf, reprezentanta Asociaţiei Ecologistă Cindrelul Sibiu.
Protejate
Padurea Goroniste găzduieşte două arii protejate. Un sit de importanţă comunitară parte din Reţeaua Natura 2000, ce acoperă întreg trupul de pădure şi a fost desemnat pentru conservarea a două habitate de pădure, păduri de stejar cu carpen de tip Galio-Carpinetum şi păduri mixte de luncă de Quercus robur, Ulmus laevis şi Ulmus minor, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia din lungul marilor râuri (Ulmenion minoris)) şi a trei specii de amfibieni dar şi o rezervaţie naturală, pe o suprafaţă mai restrânsă, ce are ca scop conservarea unei populaţii de narcise. Studiile de teren efectuate în anul 2012 au infirmat prezenţa celor două tipuri de habitat de pădure menţionate mai sus. În schimb au fost identificate alte două tipuri precum şi suprafeţe de pădure ce nu pot fi codificate în sistem Natura 2000. În ceea ce priveşte rezervaţia de narcise, din dezbaterile publice şi din vizitele la faţa locului s-a constatat că locaţia acesteia este eronată faţă de locul din teren unde apar plantele în mod grupat. În plus, suprafaţa totală în realitate este diferită faţă de cea din actele existente – Legea 5 şi limitele puse la dispoziţie de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Pentru a eficientiza procesul de conservare s-au propus limite noi ale rezervaţiei care cuprind zona reală de răspândire a speciei în Padurea de la Goroniste.
În ceea ce priveşte starea de conservare actuală, pentru habitatele forestiere identificate este în general favorabilă. Populaţia de narcise, este într-o stare favorabilă.
În perioada imediat următoare, planul de management elaborat va fi înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor pentru avizare şi ulterior către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru aprobare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!