După ce în urmă cu o săptămână medicii bucureşteni atenţionau că suntem la un pas de o epidemie de conjunctivită, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a transmis, public, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii modalităţile prin care oamenii pot contracta conjunctivita şi modurile în care aceasta poate fi prevenită.
Şi în apa curăţată!
Numărul cazurilor de conjunctivită creşte vara, mai ales din pricina scăldatului în ape nesigure. Conjnctivita se poate lua din bazinele de la ştrandurile unde nu se efectuează o curăţenie adecvată sau apa se contaminează de la persoane infectate, dar se poate lua din apa de lac, criş cu microorganisme infecţioase: bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci etc. „Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante puse în apă”, atenţionează ministrul.
Mai mult, oamenii pot contracta conjunctivită inclusiv de la cosmetice din comerţ dacă sunt folosite în exces, sunt expirate, au alte probleme de calitate etc.
Nu numai în Capitală numărul cazurilor de conjunctivită a crescut exponenţial.
În creştere
În Bihor, persoanele cu această afecţiune sunt tot mai multe. Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor recenzează datele în 20 ale fiecărei luni, astfel că în data de 20 iulie a.c.
Cert este că până la finele lunii mai, 27 de oameni au fost înregistraţi (la Direcţia de Sănătate Publică Bihor) cu conjunctivită în Bihor, medicii aşteptându-se acum la creştere mai mare a bihorenilor cu această boală.
Pentru a fi stăpânită această afecţiune şi în speranţa că oamenii se vor proteja pentru ca să nu contracteze această boală, doctorii din MS transmit reguli de prevenire.
FACT BOX
Pentru prevenirea conjunctivitei este bine:
-să se respecte cu stricteţe regulile de igienă: spălatul cât mai des pe mâini cu săpun, pentru a preveni potenţiale infecţii la nivelul ochilor cu bacterii şi virusuri;
– să se evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase;
– să existe atenţie sporită la contactul cu apa din piscină, ştranduri, lacuri, care pot fi surse de microorganisme precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci
– să fie curăţate cu atenţie lentilele de contact înainte şi după folosire pentru a nu rămâne bacterii ataşate de ele;
– să se evite frecatul la ochi în caz de mâncărime, durere sau senzaţia unui corp străin, pentru a nu se infecta şi mai rău zona.
– în momentul în care infecţia deja a apărut, este indicat a se evita automedicaţia şi a se adresa imediat unui cabinet medical.
– dacă cineva din familie are conjunctivită, nu trebuie folosite aceleaşi aşternuturi şi prosoape cu persoana respectivă
Citiți principiile noastre de moderare aici!