Colaborarea dintre Departamentul de Sociologie și Asistenţă Socială din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane al Universității din Oradea și Editurile Eikon și Școala Ardeleană s-a dovedit foarte fructuoasă, numai în ultimul an patru dintre volumele cadrelor didactice din cadrul acestui departament fiind tipărite sub egida acestor edituri.
Miercuri, 9 decembrie, au fost lansate trei dintre aceste volume, în cadrul unui eveniment găzduit de Universitatea din Oradea.
Lucrarea „Perspective, teme și concepte fundamentale ale sociologiei”, semnată de prof. univ. dr. Floare Chipea, este fructul a peste 20 de ani de predare.
„Publicarea unei treceri în revistă a conceptelor, temelor și paradigmelor consacrate ale sociologiei este nu doar dificilă, dar și un gest de curaj în condițiile unei societăți ale cărei interpretări sunt din ce în ce mai mult sub semnul relativului, scepticismului, fluidului sau ale iraționalului, pe de o parte, iar în mediul academic românesc se simte din ce în ce mai mult simțită presiunea literaturii sociologice globale.
În plus, angajarea într-un astfel de demers dovedește fidelitatea față de profesie și devotamentul pentru datoria de dascăl în această disciplină academică”, a apreciat prof. univ. dr. Adrian Hatos, cel care a prezentat volumul.
Debut promiţător
Al doilea volum lansat – „Ne-am cunoscut online… Evoluția relațiilor de cuplu în spațiul virtual”, al asist. univ. dr. Raluca Buhaș, îmbină armonios demersul teoretic cu cel de cercetare.
„Lucrarea tratează un fenomen nou, ce generează pericole dar și oportunități: relațiile interumane în spațiul virtual”, a spus prof. univ. dr. Florica Ștefănescu.
Bazat pe o temeinică analiză sociologică a familiei în contexte culturale diferite, lucrarea conturează profilul utilizatorului de Internet disponibil pentru relații online: femeie, predominant după 40 de ani, cu studii superioare și o poziție bună pe scara socială.
Utilizând un mix de metode calitative și cantitative, autoarea construiește un model propriu cu privire la aspectele pozitive și negative ale relațiilor de cuplu mediate de calculator. Deși, afirmă cu modestie Raluca Buhaș, concluziile studiului se doresc doar un început al înțelegerii relaționării virtuale, avem de-a face cu o lucrare valoroasă și un debut foarte promițător.
Nostalgia Culturii
„Teme actuale în sociologia culturii” (autor prof. univ. Sergiu Bălțătescu), e un exemplu de dialog și deschidere a sociologiei către alte discipline academice, a afirmat conf. univ. Dana Sala, cea care a prezentat acest volum.
Volumul se bazează pe concepte foarte precis delimitate, din carte răzbate nostalgia culturii cu C mare, a culturii ca studiu umanist care formează personalități.
„Cititorul începe să ne întrebe ce se ascunde în spatele coerenței structurilor simbolice și narative, vede cu alți ochi produsele culturale din spațiul public și înțelege mai bine relația dintre cultură și societate”, a mai spus Sala.
Volumul, rod al unei îndelungi experiențe de predare dar și a practicii în domeniului teoriei culturale (Sergiu Bălțătescu a fost și traducător literar), surprinde prin ineditul și profunzimea analizelor aplicate asupra unor filme precum „Rătăciți printre cuvinte” sau prin valorificarea abordării lui Bakhtin a carnavalescului la interpretarea televizualului contemporan, ca să dăm doar câteva exemple.
Citiți principiile noastre de moderare aici!