„Factorii de disconfort sunt indicatori subiectivi şi nu se pot cuantifica într-o formă matematică care să permită o evaluare de risc”. Halucinanta frază e concluzia unui studiu de impact asupra stării de sănătate a popuţiei, depus de ferma de porci Nutripork la Agenţia de la Cluj. Iar această concluzie e citată de ARPM Cluj şi, deci, asumată, în adresa trimisă prefectului Gavrilă Ghilea. Adresă prin care Ghilea e înştiinţat că, din punctul de vedere al ARPM Cluj, Nutripork poate să funcţioneze bine-mersi în continuare. Şi cum Agenţia de la Cluj emite autorizaţia de mediu, poziţia sa e una hotărâtoare. Iar orădenii ar trebui să facă bine să-şi cumpere măşti de gaze pentru a-şi feri în continuare nasul de emanaţiile pestilenţiale venite dinspre ferma de porci de la Palota, îndeosebi în zilele calde.
De altfel, toată adresa venită la Prefectura Bihor de la agenţia clujeană e una favorabilă fermei de porci. Astfel, toate eforturile autorităţilor locale, de a închide ferma ce împute Oradea, par, cel puţin deocamdată, neutralizate de clujeni. Aceasta deoarece la Cluj nu se simte mirosul pestilenţial ce adie destul de des pe la nasul orădenilor. Iată, aşadar, cum centralismul administraţiei publice româneşti face ca autorizaţiile de mediu pentru activităţile din şi din jurul Oradiei să fie emise de la 160 de kilometri distanţă.
Agenţia Regională Protecţie a Mediu de la Cluj ne dă peste nas şi la propriu, şi la figurat. După ce autorităţile judeţene – Prefectura Bihor, Garda de Mediu Bihor, Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Oradea – au cerut Clujului să reanalizeze autorizaţia de mediu pentru ferma de porci Nutripork Palota, iată că acum agenţia clujeană zădărniceşte toate eforturile locale. Pentru inspectorii de la Cluj toate sunt bune şi frumoase la Palota, după ce, cred ei, responsabilii de la fermă s-au conformat cerinţelor. Însă singura cerinţă la care se face referire în adresa primită de prefectul Ghilea de la ARPM Cluj e cea privind împrospătatea patului de paie după fiecare deversare şi ori de câte ori se constată că pe anumite porţiuni acesta s-a degradat. ARPM Cluj susţine că urma controlului efectuat pe 29 iunie, inspectorii clujeni au constatat că cei de la Nutripork s-au conformat şi că patul de paie e acum conform normelor.
Şi perdele verzi?
Ce uită ARPM Cluj e că Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor arată că în continuare ferma de porci nu întreţine perdelele verzi absolut necesare pentru ca mirosul să nu ajungă în Oradea şi în alte localităţi apropiate. Aceste două perdele verzi erau prevăzute ca obligatorii în autorizaţia de mediu emisă în 2007. „În urma verificărilor efectutate pe teren s-a constatat că nu există perdea verde de protecţia în jurul batalelor de stocare a dejecţiilor, conform obligaţiilor stabilite prin actul de reglementare deţinut şi nici perdea vegetală de protecţie către Cartierul Ioşia”, se arată într-o adresă a Gărzii de Mediu Bihor, remisă către ARPM Cluj pe 5 iulie a.c.
În aceeaşi adresă semnată de Călin Mocan, Garda de Mediu îşi arată nemulţumirea pentru faptul că inspectorii clujeni au venit în control la fermă fără a înştiinţa Garda de Mediu Bihor pentru un control comun. „Totodată, ARPM Cluj nu a notificat lipsa perdelelor (celor două perdele) de protecţie arboricolă, conform solicitării transmise de GNM Bihor în ultimul paragraf din adresa 1.258/28.04.2011”, se mai arată în adresa Gărzii, care solicită în continuare revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru Nutripork. Însă fără succes, iată, la instituţiile decidente. Având în vedere faptul că Agenţia de la Cluj citează şi, deci, îşi asumă concluziile unui studiu comandat chiar de Nutripork Palota privind ferma de porci, nu sunt speranţe multe că această fermă se va închide sau îşi va rezolva problemele în viitorul apropiat. Iată una dintre aceste concluzii ale studiului comandat de Nutripork şi care sunt preluate pe spaţii largi în adresa remisă prefectului de Bihor de ARPM Cluj: „Funcţionarea obliectivului investigat Complex de creştere a porcilor, Ioşia, judeţul Bihor aparţinând SC Nutripork SRL nu eliberează substanţe periculoase în concentraţii care pot determina riscuri semnificative asupra stării de sănătate a populaţiei din imediata vecinătate”. Ca atare, ARPM Cluj menţionează că „SC Nutripork SRL aplică la Ferma Ioşia toate măsurile prevăzute de cele mai bune tehnici disponibile la nivel european pentru gestionarea mirosurilor (…)”. Astfel, „ARPM Cluj-Napoca consideră că nu mai este necesară sistarea activităţii instalaţiei”.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!