Se spune că în Japonia, singurii oameni care nu se închină în faţa Împăratului sunt profesorii. Fiindcă fără profesori nu ar exista nici împăraţi. La noi, conceptul este altul: să moară capra vecinului… Un aşa-zis grup de părinţi şi de profesori s-au urcat pe valul negativ produs de înregistrările difuzate cu învăţătoarea şpăgară de la Rosetti, sperând să obţină demiterea directorului de la Colegiul Goga din Marghita, una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ din Bihor, atât prin prisma rezultatelor elevilor, cât şi a condiţiilor create pentru desfăşurarea actului de învăţământ. Demiterea directorului Marcel Sas s-a încercat a fi forţată în fiecare an. Marcel Sas conduce Colegiul Goga de şapte ani şi spune că nu a avut niciodată un an liniştit. În virtutea curentului creat, aşa-zişii semnatari nu-şi ascund scopul: plecarea profesorului Sas de la cârma instituţiei. Pretinşii semnatari din rândul cadrelor didactice spun că au aflat de la televizor despre faptul că au trimis presei o scrisoare deschisă prin care reclamă „abuzurile” directorului Sas, dar şi ale inspectorului general Daniel Negrean. Marcel Sas spune că imediat după ce a fost nevoit să intre în direct la un post de televiziune, iar moderatoarea a citit numele celor care au scris reclamaţia, a început să fie sunat, unul câte unul de dascăli care au negat că ar avea ştiinţă de un asemenea demers. „Colegiul «Octavian Goga» are 100 de profesori şi 1500 de elevi. Cred că ar fi fost în regulă să nu mă agreeze 16 profesori şi 10 părinţi din 3000. Nici pe Dumnezeu nu-l place toată lumea, dar să mă placă pe mine. Profesorii despre care se spune că au întocmit acea reclamaţie neagă orice implicare. Inclusiv profesoara de pe a cărui e-mail ar fi fost trimisă scrisoarea. Doamna neagă că acela este e-mail-ul ei şi că ar fi semnat”, spune directorul Marcel Sas.
Ceea ce spune directorul este întărit şi de profesorul Simona Stoianovici, al cărui nume apare pe lista contestatarilor. „Din cei care apar în lista profesorilor am fost 12 care am infirmat că am semnat scrisoarea. Patru profesori nu erau în localitate… Mie mi se par nişte răzbunări personale, nu sunt acuzaţii fondate. Cert este că nimeni din cei care apar acolo nu are vreo legătură cu acele două scrisori, nu am semnat nimic şi nu ştim nimic despre acest demers. În această după-masă am fost la şcoală pentru că şi numele meu apare acolo. Au mai venit 11 colegi şi şapte părinţi să infirme că au vreo legătură cu cele difuzate de televiziuni. Nu am intrat în posesia acelor scrisori, dar se pare că cineva vrea să-i facă rău, folosindu-se de numele noastre. Noi, cei de pe acele liste, nu am semnat absolut nimic”, spune Simona Stoianovici.
FACT BOX:
Ce spun „părinţii”?
-an de an suntem obligaţi să achităm suma de 25 de lei/elev, reprezentând fondul şcolii, atâta timp cât învăţământul în România este gratuit.
-am fost obligaţi să facem rost pentru fiecare elev de câte trei fişe /copil reprezentând 2% din impozitul pe venit. Ne întrebăm de unde să facem rost de câte trei fişe /copil, când sunt familii cu doi sau mai mulţi copii în această şcoală. Sau mai există cazuri în care nu ambii părinţi sunt angajaţi. Acest lucru ne-a făcut să devenim cerşetori prin oraş, pentru a putea aduna aceste trei fişe fiscale pentru a nu avea copiii noştri de suferit.
-suntem nemulţumiţi în ceea ce priveşte uniformele şcolare referitor la calitate şi preţ şi la faptul că noi nu am fost chemaţi pentru a fi consultaţi. Ca părinţi nu cunoaştem firma producătoare, contractul şi preţul real, având informaţii că domnul director beneficiază de un procent din valoarea fiecărei uniforme.
-în cursul anului şcolar trecut am fost convocaţi de domnul director la o şedinţă pentru a ni se aduce la cunoştinţă faptul că trebuie să efectuăm o zi pe an pentru paza şcolii în timpul programului.
-în ciuda faptului că mobilierul pentru clasele pregătitoare a fost asigurat de către IŞJ Bihor prin fondurile alocate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, am fost obligaţi să achităm valoarea mobilierului primit
Ce spun „profesorii?”
-în perioada de când este director, domnul Sas nu şi-a ţinut nici o oră, încasându-şi ilegal salariul pe orele respective, ba mai mult, nu dădea pe la şcoală cu săptămânile.
-în anul şcolar 2012-2013 a impus susţinerea unor teste semestriale şi finale, ajungându-se în situaţia în care în două săptămâni elevii aveau de dat 28 de teste la toate materiile. Părinţii elevilor şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la aceste teste, făcând o plângere la direcţiune, la care nu au primit nici un răspuns. La sfârşitul fiecărui an şcolar li se impută elevilor toate stricăciunile din şcoală (lambriu, bănci, perdele, etc.), fiind obligaţi să plătească sume considerabile fără a primi chitanţă iar reparaţiile urmând să fie făcute pe banii şcolii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!