În lipsa unei informări de la Minister privind subvenţia pentru 2014, rectorul Bungău îşi bazează strategia financiară pe „prognoze” şi pe speranţa că bugetul pe acest an va fi măcar cât cel din 2013 – an recunoscut oficial la Universitatea Oradea (UO) ca unul de austeritate.
„Trebuie să chibzuim foarte bine banii, să nu-i risipim”, a îndemnat Bungău miercuri, în conferinţă de presă.
Iar cum şi în 2013 alocarea bugetară de la Bucureşti a fost comunicată oficial abia în luna decembrie, Executivul Universităţii şi-a schiţat planul managerial tot pe prognoze.
Alocaţii după sprânceană
„Nu există un algoritm clar şi metodologie de alocare. Nu sunt scoşi în evidenţă indicatorii de clasificare şi ierarhizare. Ministerul trebuie să fie mai transparent şi să aloce o sumă fixă suficientă pentru şcolarizarea unui student. Să ni se spună clar şi transparent: în România un student valorează atât. În 2013, de pildă, Universităţii din Sibiu i s-a alocat 2.200 de lei per student, fără să putem şti de ce”, a punctat Bungău. Tot în 2013, UO a primit 1.990 de lei per student, adică 40 de milioane de lei în total.
Prin comparaţie, rectorul a arătat că, în 2013, doar salarizarea universitarilor a ajuns la 71 de milioane de lei. Iar asigurarea salariilor pare să rămână o provocare şi anul acesta.
„În martie primim banii pentru 2014. N-am semnat contractul instituţional. Până atunci lucrăm prin repartiţii lunare: 60% de la Minister, 40% de la noi. Şi impunem limitări foarte mari pentru tot ce nu înseamnă salarii”, a precizat Bungău.
Recomandările rectorului pentru ameliorarea situaţiei financiare sunt ca facultăţile să se axeze pe programele de studii atractive studenţilor şi să dovedească „responsabilitate” la propunerile de promovare sau de scoatere la concurs a posturilor şi de promovare. „Toate acestea afectează bugetul unei facultăţi. Încă suntem dezechilibraţi ca şi costuri”, a argumentat rectorul.
ARACIS nu aduce bani
Cât priveşte calificativul „Grad ridicat de încredere” primit în decembrie de la ARACIS, rectorul a lăsat să se înţeleagă că poziţionarea pe cel mai înalt grad ierarhic nu mai aduce, obligatoriu, şi un plus de finanţare.
„Acest calificativ are partea de mândrie şi linişte dar şi o parte de responsabilitate. Fiindcă trebuie să menţinem aceşti indicatori de calitate la aceleaşi standarde. Avantaje directe şi palpabile nu vin imediat. Însă calificativul asigură că la Universitatea din Oradea, din punct de vedere educativ şi al capacităţii instituţionale, al managementului, al parteneriatelor şi al cercetării, se respectă standardele la un nivel superior, echivalent cu cel al universităţilor de mare tradiţie”.
Şi bani europeni
Rectorul a mai punctat că, pe lângă proiectele europene încheiate, universitarii orădeni au aprobate alte 29 de proiecte plus 54 de cereri de finanţare care aşteaptă răspuns.
„E dificil să nu ştim rezultatul cererilor de finanţare la proiecte de milioane de euro. Am încercat să rezolvăm cash-flow-ul pentru proiecte apelând la instituţii bancare. Ne dorim aceste proiecte fiindcă fondurile nerambursabile sunt unul din cele mai importante motoare de dezvoltare a Universităţii şi trebuie să profităm de ele”, a spus Bungău.
Pentru Căminul Nou
La capitolul Reabilitări – Investiţii, rectorul a recunoscut că anul 2013 a fost unul slab pentru Universitate, alocaţia ministerială fiind nulă.
„Căminul Nou mai necesită lucrări pentru a atinge capacitatea de cazare. Vom prioritiza fondurile din acest an către aceasta şi către noul sediu al Facultăţii de Arte Vizuale”, a mai spus rectorul. Fiind modular, Căminul Nou găzduieşte deja 200 de studenţi în Modulul A iar după finisare va mai găzdui 154 de studenţi în aripa B şi 48 în modulul C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!