Despre chef Attila Nagy vorbim ca despre minunatul artist gastronomic ce transformă o cină într-o experiență culinară de neuitat. Deşi are doar 30 de ani, chef Attila Nagy are deja un palmares de invidiat. O perioadă importantă din viaţă a lucrat în Claridge s, restaurantul celebrului Gordon Ramsey, la Londra. Recunoscut pentru aromele puternice ale preparatelor lui, în Budapesta a fost supranumit „strong flavors chef”. Vreme de trei ani a fost sous chef la Restaurantul Costes din Ungaria, primul local din țara vecină recompensat cu o stea Michelin de către celebrul ghid. Acolo a gătit alături de chef Miguel Vieira. De câteva luni, cei care se pot bucura de preparatele lui sunt orădenii. El a transformat bucătăria unui restaurant exclusivist ai cărui proprietari şi-au făcut un adevărat ţel din a dezvolta cultura gastronomică în oraşul de pe Crişul Repede.
Oradea se dezvoltă constant şi sigur – oricine a ajuns prin oraşul de pe Crişul Repede, în ultimul an, sigur a văzut multele proiecte care au transformat urbea într-un uriaş santier. Iar rezultatele se văd deja: un aeroport nou, un hotel termal de 5 stele, o cetate reabilitată, includerea oraşului în reţeaua Art Nouveau European Route. Sunt doar câteva proiecte cu care orădenii speră să atragă tot mai mulţi turişti. Sunt şi considerentele de la care au pornit soţii Mioara şi Florin Portelechi atunci când au pariat pe o investiţie într-un restaurant exclusivist în Oradea.
Manifest gastronomic
„Un oraş turistic nu poate exista fără restaurante. Sigur îţi aminteşti şi acum de acel local unde ai cinat într-unul din concediile petrecute în afara graniţelor. Mâncare bună, servire impecabilă, o atmosferă relaxantă. Din fericire, Oradea a bifat de mult timp la capitolul restaurante bune… De la aceste premise am pornit atunci când ne-am decis să facem această investiţie. Timp de trei ani, cât a durat practic restaurarea casei socrilor mei, noi am tot călătorit în străinătate, am tot mers în restaurante, astfel încât să avem o imagine corectă despre ceea ce se întâmplă în domeniul gastronomic în Europa. Acum pot să spun că noi faţa de Budapesta avem un decalaj cam de zece ani, în domeniul gastronomic. ”, spune Mioara Portelechi. Orădeanca vine în lumea gastronomiei dintr-un domeniu creativ. Probabil că experienţa în publicitate i-a dat şi curajul de a reuşi acolo unde puţini se încumetau. În cinci ani, ceea ce părea o idee pe cât de frumoasă pe atât de nebună s-a concretizat în nominalizări la „cel mai bun restaurant cu specific străin – segmentul premium, categoria: restaurantele cu specific etnic sau internațional de înaltă ținută.” E ceea ce doamna Portelechi îl numeşte a fi “manifestul nostru gastronomic”. Cum au ales numele restaurantului? „Am făcut un brainstorming, am luat un dicționar de neologisme şi am ales nişte cuvinte care ni s-au părut nouă reprezentative. Am trimis apoi e-mail-uri celor pe care îi aveam în listă şi am cerut feedback. În cele din urmă am stabilit că Graf- care înseamnă «grof» e cel mai potrivit, e un cuvânt scurt, uşor de reţinut şi de impact.
În restaurantul familiei Portelechi au gătit chefi unul şi unul.
Florin Dumitrescu, copilul minune al gătitului, cunoscutul jurat de la MasterChef a trecut restaurantul orădean pe lista celor în care a gătit şi a avut aprecieri la superlativ. Recent, familia Portelechi a apelat la serviciile unui chef din Ungaria. Biftec tartar și toast croque-monsieur, un preparat realizat după rețeta lui chef Attila Nagy, e oricând un prilej de răsfăţ culinar. Pe listă mai punem doar: terină de foaie gras cu gutui şi ceapă caramelizată, file de mistreţ cu legume şi fructe, deșert de panna cota de cocos, ciocolată, spumă de caramel, fructul pasiuni , mango şi ananas. O simfonie de aromă şi culori într-o farfurie. Înainte de a se alătura echipei Graf, chef Attila a lucrat în restaurantul Lou Lou din Budapesta, un local care se regăsește pe lista restaurantelor recomandate de ghidul Michelin.
Chef Attila Nagy a lucrat şi în restaurantul celebrului Gordon Ramsay. Acesta este cunoscut pentru emisiunile culinare pe care le prezintă. Gordon a devenit o stea de pe micul ecran, atât în Marea Britanie, cât și pe plan internațional pentru seria englezească: Hell s Kitchen-Iadul Bucătarilor, The F Word şi Ramsay s Kitchen Nightmares -Coşmarurile Bucătăriei lui Ramsay, dar şi pentru seria americană: Hell s Kitchen, Kitchen Nightmares, MasterChef, MasterChef Junior şi Hotel Hell. Gordon Ramasay a deschis o serie de restaurante de succes în întreaga lume: din Marea Britanie și Franța până în Singapore și Hong Kong, ori în Statele Unite. La rândul său, Gordon Ramsey, după ce a ratat o carieră promiţătoare de fotbalist, s-a întors la facultate pentru a finaliza un curs de management hotelier. Devotamentul său și talentul nativ l-au adus în poziţia de a se antrena cu bucătari de top din lume, cum ar fi: Albert Roux și Marco Pierre White la Londra și Guy Savoy și Joël Robuchon în Franța. Ramsay a primit o OBE (Ordinul Imperiului Britanic acordate de Regina Elisabeta a II) în 2006 pentru servicii pentru industrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!