Rectorul Constantin Bungău a vorbit ieri despre sesiunea de admitere iulie 2013, care va începe marți la Universitatea din Oradea.
Per total, cele 15 facultăţi oferă la studii de licenţă 5.337 de locuri din care 1.550 bugetate şi alte 3.408 de locuri pentru masterat din care 725 bugetate.
Taxa de înscriere de 150 de lei se poate plăti în Campusul Universităţii, la Facultatea de Medicină sau la Facultatea de Protecţia Mediului.
„Nu vom acoperi întreaga capacitate din prima sesiune aşa încât vom organiza şi a doua sesiune de admitere, în septembrie. În 2012 am primit 3.550 de studenţi în anul întâi”, a spus rectorul Bungău specificând că cifra de şcolarizare a rămas aceiaşi. Tot privind numărul înscrierilor, rectorul şi-a îndreptat speranţa mai degrabă către o surpriză plăcută decât la una neplăcută invocând rezultatele de la Bacalaureat mai bune decât anul trecut. „Aş invita toţi absolvenţii din Bihor, şi nu numai, să se înscrie la Universitatea din Oradea fiindcă avem o ofertă bogată. Am readus şi Arhitectura cu admitere la toamnă şi sperăm o concurenţă mare la ea”, a declarat rectorul Bungău. Acesta a evidenţiat apoi facultăţile şi specializările care au atras şi anii trecuţi mai mulţi candidaţi decât locurile disponibile: Medicina (medicină generală, farmacie, stomatologie), Protecţia Mediului (Controlul şi expertiza produselor alimentare, Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism), Dreptul, Geografia Turismului, Calculatoare şi Tehnologia Informaţiilor, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, Contabilitate şi informatică de gestiune precum şi alte specializări ale Facultăţii de Ştiinţe Economice, cât şi specializări cu cereri medii: Autovehicole rutiere, Design, Intepretare muzicală. La polul opus, rectorul a amintit specilizarea de Prelucrarea lemnului cât şi pe cele la care Universitatea a renunţat benevol din lipsă de cerere.
Şcoală de vară, nu Caravană
Cât priveşte promovarea, Bungău a spus că s-a renunţat la Caravana UO prin licee din Bihor şi judeţe învecinate din cauza participării foarte scăzute a liceenilor dar şi a cadrelor didactice universitare.
„Am încercat să ne adresăm direct liceenilor prin intermediul Internetului, postând pe site-ul Universităţii filmuleţe de prezentare a facultăţilor. Unele facultăţi s-au promovat individual în licee prin afişe sau alte moduri. Anul acesta am organizat în premieră o Şcoală de Vară pentru atragerea liceenilor. Nu am făcut tot ce s-ar fi putut face dar şi fiindcă nu avem buget pentru mediatizare locală”, a recunoscut rectorul.
De ce Oradea, nu Cluj?
Întrebat ce ar trebui să-l convingă pe un licean orădean să nu plece la Cluj, rectorul a răspuns franc: „Nu am feed-back privind faptul dacă un licean orădean are sau nu o gândire pozitivă privind oferta educaţională a Universităţii din Oradea. Sunt foarte mulţi tineri care se vor înscrie în Oradea sau în alte centre universitare. Nu există nicio diferenţă între un inginer şi economist care a absolvit la Oradea sau în alte centre”.
Chestionat apoi de ce ar alege un absolvent din Sălaj Oradea în locul Clujului, rectorul a stat un pic pe gânduri.
„Avem programe de studii pe care Clujul nu le are, cum este Silvicultura şi Textilele. Avem şi programe de studiu similare din punct de vedere al pregătirii. Oradea e la graniţa de vest şi avem un campus frumos integrat”, a spus Constantin Bungău subliniind apoi că 70% din cererea de cazare e acoperită de căminele studenţeşti ce oferă 1.390 de locuri. Aceasta în contextul în care chiriile în Cluj sunt mai mari decât la Oradea.
În final, Bungău şi-a exprimat speranţa ca în trei-patru ani să se dovedească rodnice noile specializări în limba engleză (Ştiinţe Economice, Matematică, Geografia Turismului şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la licenţă respectiv Mecatronică, Turism şi Studii Europene la master) înfiinţate după modelul de succes al Medicinei în limba engleză.
„La Medicina în limba română ne aşteptăm la o cerere şi mai mare dacă Aradului i se va retrage autorizaţia de a organiza în toamnă admitere. Iar la medicină în limba engleză avem 51 de studenţi din ţări non-UE şi 40 de studenţi din UE, chiar şi din Norvegia”, a încheiat Bungău.
Grija pentru studentii boboci
Citiți principiile noastre de moderare aici!