Electrocentrale SA a ajuns într-o situaţie fără precedent: conturile îi sunt blocate şi toţi banii încasaţi merg direct pe plata debitelor iar unul dintre creditori a pus sechestru inclusiv pe rezerva de combustibil din curtea fostei regii de termoficare. Ajunsă în preajma zilei de plată a salariilor, conducerea spune că are permisiunea legală să vireze banii din bancă, în ciuda blocării conturilor.
„Salariile le putem plăti chiar dacă avem sechestru şi conturile blocate. Pe miercuri(azi n.r.) încercăm să le plătim dacă se adună atâţia bani”, spune Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale SA.
Cu permisiune scrisă
Conform directorului, creditorul Unicom Holding, prin executor judecătoresc, s-a instalat peste conturile şi activităţile CET-ului astfel încât să-i controleze toate mişcările. „Ce intră în conturi merge direct şa Unicom. Nu putem utiliza niciun ban. Au pus sechestru şi pe cele 23 de tone de cărbune. Conform convenţiei scrise pe care o avem, la cererea nostră scrisă, ni se pemite să luăm combustibil pentru o zi, 2.000 de tone. Rezerva aceasta ne ajunge pe 11 zile, în acest ritm”, spune Daniel Francisc.
Unica sursă alternativă de combustibil este cărbunele care vine de la Maestro. Zilnic, CET-ul primeşte câte un tren sau două de cărbune, adică în jur de 1.300 de tone. Doar că zilele acestea, din cauza vremii, s-a suspendat şi aprovizionarea de la Voivozi. „Maestro are o exploatare de suprafaţă şi, din cauza ploii, camioanele nu pot încărca. În două, trei zile, se mai uscă şi vor relua alimentarea”, spune directorul.
Noutate şi nu prea
Din Primărie, situaţia CET-ului se vede mai degrabă fără ieşire la lumină. „Că s-au blocat conturile, nu este chiar o noutate. Electrocentrale a mai trecut prin asta. Sechestrul în sine e noutatea şi faptul că firma are patru sentinţe judecătoreşti în favoarea sa. Ce se întâmplă acum nu mai este o acţiune a firmei ci a unui executor judecătoresc”, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie.
Acesta spune că, din 13 mai de când s-a instalat sechestrul pe bunuri şi au fost blocate conturile, Unicom şi-a recuperat deja o treime din datorie, din banii ajunşi în contul CET. „Discutăm variante de eşalonare a restului”, spune Florea.
Municipalitatea a luat în calcul, inclusiv varianta declarării insolvenţei CET-ului dar aceasta prezintă neajunsul că va rămâne fără furnizori. În opinia directorului, în condiţiile acumulării unei datorii de peste 299 de milioane de lei şi-n perspectiva construirii unui nou grup energetic fără legătură cu actualul CET, creditorii vor deveni tot mai duri în tentaivele de a-şi recupera debitele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!