Insolvenţă fară plăţi curente, faliment sigur. Acesta pare a fi sloganul sub care acţionează Primăria Oradea, prin Direcţia Economică. Aceasta este pe punctul de a cere falimentul companiilor care, în insolvenţă fiind, au omis să îşi plătească datoriile curente către bugetul local. Sunt vizate câteva sute de firme, majoritatea cu datorii nu foarte mari dar aparent, cel puţin, total neinteresate de reglarea datoriei la bugetul local.
Vicecampioana insolvenţelor
Cu 817 societăţi comerciale intrate în insolvenţă în primele şase luni ale acestui an, Bihorul este pe locul doi pe ţară. Locul întâi este ocupat de Bucureşti cu 2.172 de firme în insolvenţă. Faţă de perioada similară din anul trecut, numărul firmelor în insolvenţă din judeţ a crescut cu 7,22%, de la 762. Şi cifrele se referă doar la insolvenţele declarate în 2014. La începutul anului, doar în Oradea erau înregistrate 1.104 de firme în insolvenţă, cu datorii la bugetul local în valoare totală de 45 de milioane de lei, cu tot cu majorări de întârziere şi penalizări.
Mai degrabă neonorant, clasamentul dă şi cifra consistentă de societăţi comerciale împotriva cărora Primăria va cere falimentul – 300. „Acţiunea a început vara aceasta, în iunie. Am notificat toate firmele aflate în insolvenţă şi aveau şi datorii curente cu privire la intenţia noastră. Unele au venit şi au achitat sau am convenit termene de plată. Au rămas acum cele care nu au achitat nimic”, spune Sorin Iacob, director adjunct în Primărie.
În momentul intrării unei societăţi în insolvenţă, datoriile acumulate până la acea dată sunt blocate, nu mai pot fi executate de creditori. Dar societatea nu este scutită de plata dărilor curente, care trebuie achitate la zi.
Zic că-s bine intenţionaţi
După campania de somaţii din vară, o bună parte dintre datornici au plătit datoriile. „Cele mai mari dintre firme, cu datoriile cele mai consistente, au plătit. Au rămas firme mai mici cu datorii pe măsură, în medie de 20.000 de lei. Sunt firme încadrate în categoria IMM”, zice Iacob.
Între datornicii mari, figurau şi companii cu 700.000 de lei. „Se ştie care vrea să ducă firma mai departe şi care vrea s-o îngroape”, zice adjunctul.
Acesta vede în falimentul declarat în faza aceasta, o şansă de a recupera o parte din datorie dar şi o ocazie de a reintroduce bunurile imobile ale societăţilor în circuitul economic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!