În condiţiile în care drumurile din Bihor se repară extrem de greu, pedeliştii bihoreni vor ca pe drumurile catastrofale să nu mai fie obligatorie rovigneta. Este cazul DN 76 Oradea – Deva, care pe tronsonul său dintre Oradea şi Beiuş a făcut deja şi victime omeneşti. Ideea a fost lansată de senatorul Gavrilă Ghilea şi consilierul judeţean Ionel Avrigeanu.
„La modul în care arată în prezent, DN 76 ar trebui exceptat prin OUG de la plata rovinietei și sunt hotărât sa promovez o iniţiativă legislativă în acest sens. Astfel, sper ca până la vacanţa parlamentară să reuşesc să introduc o iniţiativă de modificare a Legii nr. 424/2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier.
Unul din obiectivele urmărite prin promovarea acestei modificări legislative va fi ca drumurile naţionale cu durata de exploatare expirată sau cele care nu corespund din punct de vedere al standardelor de calitate a carosabilului sau al siguranţei în trafic să fie exceptate de la pata taxei de drum până când acestea vor fi modernizate în vederea conformităţii cu categoria clasificată”, declară senatorul Ghilea. De altfel, consilierul judeţean Avrigeanu a evidenţiat o declaraţie recentă a ministrului Dan Şova (PSD), conform căreia, conform banii pe care-i are acum la dispoziţie îi permit ca doar două gropi din zece să fie reparate. Avrigeanu crede că o asemenea declaraţie descalifică, în mare măsură, Guvernul.
Pe de altă parte, acelaşi Avrigeanu evidenţiază faptul că USL-iştii se critică acum unii pe alţii: parlamentarii PNL de Bihor, Boeriu şi Bodea atacă în special miniştrii PSD şi viceversa, parlamentarul PSD, Florian Bodog, îl atacă pe ministrul Sănătăţii, care este liberal.
De altfel, lui Avrigeanu nu-i miroase bine nici strategia pe care CJ Bihor o plăteşte cu 90.000 de euro. „Demersul este oricum unul inutil, atâta vreme cât orice proiect de dezvoltare trebuie corelat cu strategia postregionalizare. Ori, în acest moment, lucrurile sunt departe de a fi clarificate în privința apartenenței și rolului județului Bihor în viitoarea regiune administrativă”, e de părere opozantul.
USL şi mâinile întinse
Senatorul Gavrilă Ghilea a informat despre interpelările pe care le-a adresat recent premierului şi miniştrilor. Preşedintele PDL Bihor a criticat şi majurarea cuantumului ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie 2013. Pentru Ghilea şi PDL, această măsură va încuraja „mai vechile metehne ale unor categorii sociale de a sta mai degrabă cu mâinile întinse decât cu ele suflecate”.
Ghilea a repus pe tapet problema CET II, pe care Guvernul întârzie să-l transmită Primăriei Oradea, deşi premierului promisese acest lucru în vara anului trecut. Altă temă este redobândirea patrimoniului Emanuil Gojdu de la Budapesta, scop în virtutea căruia Statul Român nu face eforturi suficiente. Senatorul l-a întrebat şi pe ministrul Apărării de ce sunt diferenţe între diurnele militarilor români din teatrele de război, între ofiţeri, soldaţi-gradaţi şi soldaţi, deşi toţi se supun aceloraşi riscuri.
750 de oameni au protestat pe DN 76
Citiți principiile noastre de moderare aici!