Peste circa o lună, vor începe primele tratamente cu acceleratorul de particule de la Centrul Oncologic Oradea, iar din decembrie pacienţii adulţi oncologici vor putea fi trataţi aici.
Miercuri, managerul Spitalului Dr. Gavril Curteanu, a rezumat că la parterul Centrului se va afla, pe o parte ambulatoriul de radioterapie, iar pe cealaltă parte spitalul de zi de chimioterapie. În sala de tratament de la parter, bolnavii vor fi aşezaţi pe nişte fotolii speciale (20), încăperea de aici urmând a fi utilată după modelul secţiei de dializă de la Curteanu. În acest fel, bolnavii nu vor avea timp să vorbească unii cu alţii şi să se necăjească şi mai mult din pricina suferinţelor lor şi vor avea parte de servicii medicale în condiţii de apreciat.
Buncăr dublu
La parter se află şi un buncăr compartimentat în două. În primul s-a instalat acceleratorul de particule, care va înlocui treptat aparatul de cobaltoterapie cu care încă sunt trataţi bolnavii oncologici. Acceleratorul de particule oferă precizie mult mai mare, afectează doar zona canceroasă, iradierea bolnavului este mai mică, timpul de expunere mult mai mic şi prin urmare şansa de supravieţuire a pacienţilor – mult mai mare.
Managerul Pop a informat însă că s-a creat o a doua încăpere din buncăr pentru că se intenţionează achiziţionarea probabil a unui accelerator de particule „de siguranţă”. Acesta va fi poate achiziţionat de un privat şi va oferi posibilitatea executării de tratamente în caz că acceleratorul de particule deja montat are nevoie să fie oprit.
La etajele unu şi doi se vor afla secţia de radioterapie respectiv secţia de chimioterapie, compartimente ce vor fi date în folosinţă din 30 noiembrie a.c. În 2013 se vor finaliza şi porţiunile extinse ale centrului: etajele trei (cu secţia de hematologie pentru care mai trebuie alocate fonduri) şi patru (pentru secţia de oncopediatrie).
La Centrul Onclogic vor fi trataţi copii şi adulţi din Bihor dar şi din alte judeţe ale ţării şi chiar din Ungaria. De pildă, la spitalul din Debreţin este acum o supraaglomerare. Cum oncologii pediatri de la Curteanu colaborează de ani de zile cu omologii lor, este posibl ca pacienţi din Debrecen să fie trimişi la noi, pentru tratament.
Valoarea totală a contractului de ridicare şi dotare a Centrului Oncologic se ridică la 24.452.070 lei (inclusiv cu TVA). Banii au fost alocaţi, singura sumă aşteptată din contract fiind încă pentru aparatură – 1.154.246 lei.
Pentru etajele trei şi patru se apreciază o valoare de 4.276.450 lei, iar racordarea la utilităţi – 1.305.343 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!