Secţia de oncologie de la etajul cinci a Spitalului Municipal Oradea, complet reabilitată, va fi dată în funcţiune o dată cu deschiderea Centrului oncologic.
În secţia de la etajul V vor fi copiii internaţi cu cancer, pe 50 de paturi, iar la centrul oncologic ce se va deschide peste şase- opt luni, vor fi adulţii cu cancer spitalizaţi pe 70 de paturi.
Două etaje
Varianta construirii a două etaje la Centrul de oncologie a apărut la propunerea oncologului Simona Mihuţiu, şefa secţiei de oncologie adulţi. Doctoriţa a opinat că nu trebuie despărţite compartimentul de radioterapie de cel de chimioterapie. În plus, bucătăria de la spital va fi mutată la Spitalul de Neuropsihiatrie, iar spaţiul dezafectat va fi atribuit tot centrului oncologic. Pe modelul secţiei de dializă, se va face spitalizarea de zi pentru cei cu chimioterapie. Practic, pacientul va veni la centrul oncologic în regim de spitalizare de zi şi va primi perfuzia de citostatice (care durează între 1- 6 ore) după care va putea pleca acasă. Condiţiile, similare cu cele de la dializă, vor permite pacienţilor cu citostatice să beneficieze de condiţii mult mai umane, tratamentul fiind mai uşor de suportat. Astfel, în timp ce vor fi perfuzaţi, bolnavii, aşezaţi în încăperi curate şi dotate la ultimele standarde, vor putea să uite de suferinţă privind la televizor sau ascultând radioul.
Viceprimarul Gheorghe Carp, iniţiatorul acestui proiect, spune că prin aparatele ce vor fi aduse la Centrul pentru diagnosticarea exactă şi tratarea mai puţin iradiantă a bolnavilor şi prin condiţiile de aici, rata supravieţuirii bolnavilor cu cancer va creşte cu circa 40%.
În Bihor apar anual peste 2.000 de cazuri noi de cancer şi circa 140 de bolnavi sunt în tratament în ambulatorii, iar alţi 70 sunt internaţi în regim de spitalizare continuă.
Alte şase centre
Alte şase centre oncologice urmează a fi deschise în România. Viceprimarul Carp intenţionează să formeze la Oradea şi o bază de pregătire profesională pentru aceste centre oncologice. Primul pas este formarea de fizicieni în radioterapie, de care ţara duce lipsă. Dr. Carp a contactat în acest sens Facultatea de Ştiinţe de la Universitatea Oradea şi, cu ajutorul unor fizicieni din Germania, urmează să se formeze un prim lot de fizicieni specialişti în radioterapie.
În bani, valoarea investiţiei de la centrul oncologic este de cinci milioane de euro, dintre care trei au fost plătiţi de Ministerul Sănătăţii, restul revine Municipalităţii orădene.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!