Orădenii nu vor mai fi nevoiți să bată drumul pe la alte centre universitare medicale din țară pentru a ajunge la un medic neurolog specialist. De acum aceștia vor beneficia de sprijin și ajutor de specialitate pe plan local la primul Centru de epilepsie și monitorizare EEG din Bihor, care va funcționa în cadrul Clinicii dr. Lavinia Davidescu (Oradea, str. Gheorghe Doja, nr. 49).
Oradea este al patrulea centru de acest fel, după cele din Sibiu, Suceava și Cluj-Napoca. Centrul este dotat cu aparatură modernă pentru diagnosticarea şi monitorizarea bolnavilor de epilepsie, dar și cu cea de telemedicină, fiind coordonat de doi medici tineri inimoși și entuziaști, dr. Szabo Reka și dr. Vharoon Nunkoo Sharma. Inaugurarea Centrului de Epilepsie Bihor a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în prezența mai multor medici și membri ai cluburilor Lions, precum și a şefului de proiect, Bogdan Florea (neurolog din Cluj-Napoca).
Ca un imbold și sprijin pentru cei suferinzi, 10% dintre pacienţi (copii, vârstnici, persoane din categorii defavorizate) vor beneficia de vouchere gratuite. Accesul la Centru de epilepsie și monitorizare EEG se va face pe bază de programare, costul unei consultații fiind de 120 de lei, însă persoanele din categoriile menționate care se prezintă cu voucherul va plăti doar 20 de lei. Voucherele vor fi împărțite mai multor neurologi din județ care le vor da persoanelor sărmane.
Sprijin și ajutor
„La inițiativa câtorva medici neurologi din Cluj cu sprijinul Cluburilor Lions am observat empiric că pacienții cu epilepsie suferă de o stigmă socială foarte mare. Acest proeict de telemedicină în epilepsie vine în sprijinul lor. Noi în România nu știm exact numărul persoanelor cu această suferință. Oameniii nu spun că au epilepsie sau că au în familia lor pe cineva suferind de această boală, fie de rușine, fie pentru a nu fi stigmatizați. Cifrele oficiale sunt mult mai mici decât cele reale. Organizația Mondială a Sănătății dă un procent de 0,4 – 0,8% din populația generală ca prevalență. De departe suntem spre 2%. Altfel spus, oamenii care se ocupă de epilepsie spun că sunt 400.000. La populația județului Bihor 2% înseamnă 7.000 – 8.000 de persoane cu crize epileptice. Nu există un registru național sau un jurnal în acest sens. Pentru cei cu epilepsie am achiziţionat cele patru aparate video EEG, care sunt conectate on-line între cele patru centre. Cu ajutorul unui server central, medicii vor putea cere sprijin, ajutor și informaţii altor colegi. Sper ca aparatura să le ușureze munca celor doi medici și să-i ajute pe bolnavi”, a precizat Bogdan Florea.
Inițiativa deschiderii centrului de epilepsie la Oradea aparține membrilor cluburilor Lions din Cluj-Napoca. Aceștia au demarat proiectul Telemedicina în Epilepsie la inițiativa unor medici, în anul 2013, cu dorința de a oferi șansa unui diagnostic și tratament corect și cât mai timpuriu persoanelor suferinde de epilepsie. După trei ani de pregătiri și cu sprijinul World Doctors Orchestra, în luna mai a acestui an au fost achiziționat patru aparate video EEG performante, oferite în comodat unor medici neurologi care au dorit să se implice cu responsabilitate în acest proiect. Alegerea medicilor si a locațiilor a fost una transparentă, după anunțul public făcut in jurnalul Viața Medicală, de membrii unei comisii ai carei membri nu trăiesc în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!