A avut 15 partide, dintre care două în Champions League şi nouă în Europa League. „Pot spune că a fost cel mai bun sezon al meu de când am acces pe lista asistenţilor FIFA. Cel mai greu meci a fost cel dintre Tottenham şi Lazio, din grupele Europa League, iar ca importanţă cel care a opus finalista din Campions League şi campioana Franţei (n.r. – Bayern München – Lille). Însă cea mai teribilă atmosferă a fost la partida Olympiacos Pireu – Metalist Harkov, unde cei peste 35.000 de greci au făcut un spectacol deosebit în tribune”, rememorează Octavian Sovre, care a contabilizat în cei nouă ani cu ecuson FIFA peste 90 de meciuri internaţionale.
O cifră care confirmă nivelul valoric ridicat atins de cel mai bun produs al arbitrajului bihorean din ultimele decenii.
„Locomotiva Haţegan”
Anul trecut, Octavian Sovre a făcut parte din brigăzi româneşti conduse de Ovidiu Haţegan, Alexandru Tudor, Cristian Balaj şi Istvan Kovacs, la toate fiind împreună cu asistentul băimărean Zoltan Szekely. Acesta din urmă a fost nevoit să se retragă din cauza vârstei, iar Octavian Sovre şi Cristian Nica au devenit veteranii primei ligi la nivelul asistenţilor, ambii fiind promovaţi la excepţional în 2001.
Promovarea centralului Ovidiu Haţegan în Elite Development la finalul anului trecut dă noi perspective arbitrajului românesc, astfel că după foarte mulţi ani România ar putea avea din nou o brigadă la un turneu final de CE sau CM la seniori. „Avantajul este că Haţegan a avut note foarte bune şi este şi cel mai tânăr din Elite Development. Dacă totul va fi în regulă se deschide perspectiva unui turneu final, cred eu cel european din 2016. Ar fi frumos şi e un ţel pentru mine, mai ales că atunci voi avea 43 de ani. Locomotiva unei brigăzi este arbitrul de centru, care propune şi împreună cu preşedintele CCA decid asistenţii şi arbitri adiţionali”, spune orădeanul.
Şovre face echipă cu Haţegan din 2008 când ambii au fost prinşi în programul „Mentori şi talente” implementat de UEFA.
Posibilitatea de a călători şi a vizita lumea este unul din avantajele oferite de meseria de arbitru. Până acum, Octavian Sovre a arbitrat în 37 de ţări, ultimele oraşe care l-au impresionat fiind Sankt Petersburg şi Moscova.
Ca să rezişti la nivel înalt trebuie să îţi respecţi meseria, iar Tavi Şovre demonstrează acest lucru prin ceea ce face. Primul antrenament din 2013 l-a făcut chiar în prima zi a anului, săptămânal având programate câte zece şedinţe de pregătire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!