Evenimentul a avut loc pe 20 iunie 2016 şi a fost marcat în parcul de lângă primărie. „Prin intermediul acestui eveniment ne-am propus să readucem în atenție frumusețea portului românesc, să împletim armonios bucuria de a dărui și cea de a petrece împreună momente plăcute.
Cu această ocazie am realizat cea mai mare ie românească”, spune doamna Monica Albu, secretar al Clubului Kiwanis Marghita. În viaţa de zi cu zi, doamna Monica Albu este secretara primarului de Marghita. În cadrul Clubului Kiwanis preşedintele se schimbă în fiecare an. Monica Albu a fost de la început, din 2008, când s-a înfiinţat organizaţia, secretar Kiwanis Marghita, în 2014 a fost preşedinte Kiwanis Marghita, apoi în 2015 locotenent guvernator pe regiunea de NV. Monica Albu spune că e pasionată de cusături şi că înainte de a realiza ia de 2m, şi-a făcut o ie pentru ea.
„Pe lângă momentele de muzică și dansuri populare oferite de Sipoș Eduard și Ansamblul Folcloric Floarea Barcăului, publicul s-a bucurat și de numeroase surprize. Oamenii au intrat în atmosfera de sărbotoare și au încins o horă mare! Clubul Kiwanis Marghita a dăruit un laptop donat de către Kiwanis Internațional, unei eleve cu rezultate deosebite la învățătură din clasa a VIII-a de la școala Ghenetea, a organizat o tombolă cu jucării unde copiii au putut câștiga două trotinete, un cărucior pentru copii, o pereche de patine cu rotile și multe jucării de pluș. Am făcut toate acestea animate de faptul că: «Dacă e insuflată de talent, opera va fi și va trăi, puțin important cât: o clipă, un veac, ori mai multe!»”, spune Monica Albu.
Şi la Oradea…
Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2016, vom sărbători, pentru a patra oară consecutiv, Ziua Universală a Iei, o celebrare a iei şi a cămăşii tradiţionale, oriunde s-ar afla pe Planetă.
Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Iei este sărbătorită odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea datei Solstiţiului de Vară în emisfera nordică, ce marchează debutul verii astronomice. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.
La Oradea, evenimentul are loc la Era Park, iar distracţia va începe la ora 17, sub cupola centrului comercial, cu un atelier de gătit coordonat de mascota BombonERA, în care micuţii vor învăţa cum să facă plăcinte de Sânziene, ajutaţi de angajaţii Restaurantului Radu s Pub & Grill.
O jumătate de oră mai târziu, în aceeaşi zonă, reprezentanţii centrului comercial vor împărţi nu mai puţin de 600 de felii de plăcintă cu mere clienţilor centrului comercial. Apoi, începând cu ora 18:30, curioşii sunt invitaţi la o expoziţie foto tematică, semnată Adela Rusu AFIAP şi Ovi D. Pop AFIAP, „Comoara din lada de zestre”.
Inedită va fi, de la ora 19:00, şi prezentarea de costume populare autentice româneşti. Fiecare piesă a colecţiei – cu o vechime între 80 şi chiar peste 100 de ani – va fi prezentată şi însoţită de o mică poveste, astfel că participanţii vor afla date precum tipul costumului, zona lui de provenienţă şi multe alte informaţii interesante!
Evenimentul va fi presărat cu momente artistice şi – ce e important – cei care vor dori vor putea chiar să îşi achiziţioneze tradiţionala haină românească, deoarece va fi amenajată o expoziţie cu ii de vânzare.
Invitaţii speciali ai evenimentului vor fi Ligia Alexandra Bodea, de la Muzeul de Artă Populară „ Ligia Alexandra Bodea”, din satul Iaz, judeţul Sălaj, şi Grupul Vocal „Florile Bihorului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!