O septuagenară din Bihor a scăpat cu viaţă după ce a dezvoltat un calcul biliar mare, care a migrat din vezica biliară în duoden fixându-se aici şi blocând tranzitul intestinal.
Caz rar
Femeia s-a prezentat la dr. Marius Sfârlea de la Spitalul Pelican Oradea în noiembrie anul trecut, cu dureri intense la etajul abdominal superior, greţuri, vărsături.
Statusul biologic al pacientei era precar din cauza sindromului insuficienţei evacuatorii gastrice instalate (alimentele şi lichidele nu mai puteau trece de stomac), fapt care a condus la deshidratarea pacientei şi agravarea bolilor cardiovasculare cronice.
Dr. Marius Sfârlea a supus pacienta la o serie de investigaţii, care au relevat prezenţa calculilor din vezica biliară şi a unui calcul care a migrat din vezica biliară în duoden, în urma unei fistule (comunicare falsă). Pentru salvarea pacientei au colaborat o echipă vastă de medici de la Spitalul Pelican (dr. Sfârlea, chirurgul Adrian Maghiar, gastroenterologul Alin Şuta, medici cardiologi, anestezişti etc).
Fistula, explică dr. Alin Şuta, este una dintre cele mai mari complicaţii mecanice (2-3% ale litiazei) şi se produce în timp mai lung.
„Există puţine cazuri publicate în literatura de specialitate din străinătate ale unei asemenea complicaţii date de litiaza biliară. La ora actuală mare majoritate a oamenilor cu calculi biliari se prezintă la medic în urma primelor semne de boală”, explică dr. Adrian Maghiar.
Două operaţii
Atitudinea terapeutică aleasă în acest caz dificil şi din cauza vârstei şi pe fondul statusului biologic precar (afecţiuni cardiace agravate) a fost de extragere endoscopică a calcului biliar din duoden (prima parte a intestinului subţire) care împiedica trecerea bolului alimentar din stomac şi intestin.
Intervenţia endoscopică, efectuată de dr. Alin Şuta, a fost laborioasă din pricina dimensiunii mari a calculului (2,5 cm) şi datorită riscului de perforare a esofagului sau de asfixiere respiratorie. Operaţia a fost un succes, iar postoperatoriu pacientei i s-a restabilit tranzitul intestinal şi a fost monitorizată atent şi tratată de specialiştii de la secţiile de terapie intensivă şi cardiologie.
După câteva săptămâni, starea de sănătate a pacientei era mult ameliorată, astfel că a putut suporta o a altă intervenţie, chirurgală, pentru extirparea colecistului plin de calculi şi pentru închiderea fistulei bilo-duodenale.
Pacienta a fost şi ulterior monitorizată, iar cazul, unul extrem de rar, va fi prezentat în această săptămână la un congres de gastroenterologie ce se va susţine la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!