Băieţelul din Argeş, de opt ani parcă, a fost tratat de enterocolită deşi avea infecţie la nivelul plămânilor şi al cordului. Sună cunoscut şi pentru Oradea? Amintiţi-vă cazul Patriciei, o păpuşă de fetiţă omorâtă la fostul Spital de Infecţioase Oradea doar pentru că nu a fost tratată corect. La fel ca şi în cazul lui Andrei de la Argeş, decedat zilele trecute, medicii de la Infecţioase Oradea au considerat că nu e cazul să o trimită mai repede pe Patricia la o secţie de reanimare, unde ar fi putut să fie salvată.
Pornind de la aceste cazuri, la care adaug şi zvonurile cum că Guvernul s-ar lăuda acum cu un excedent colosal, mă întreb: câţi copii şi câţi adulţi trebuie să mai moară, câţi bătrâni mai trebuie să-şi dea duhul fără demnitate prin spitale sau acasă, uitaţi ori neglijaţi de sistemul medical românesc, pentru ca pacienţii să fie trataţi cu respect. Cât timp să mai treacă până când se va curăţa sistemul sanitar, inclusiv cel din Bihor, de rebuturi în halate albe şi să ne trateze doar medici competenţi.
Pentru că la Oradea sunt destui medici profesionişti. Dar ştiţi ce e culmea? Din informaţiile mele, mai toţi doctorii şi asistentele care au rezultate extraordinare, lucrează cu dăruire şi pasiune, nu sunt nici remuneraţi pe drept şi nici apreciaţi. Ba dimpotrivă. Găştile din sistem sau, ca să folosim o sintagmă la modă, băieţii deştepţi din sistemul sanitar românesc, printre care şi cel din Bihor, nu permit accesul şi nici evidenţierea celor mai buni ca ei, dar mai săraci şi care nu fac compromisuri.
Uite aşa vedem uneori pe holurile ambulatoriilor cozi de oameni, fiindcă un medic sau altul dintre cei mai „tari” nici nu binevoieşte să vină la cabinet, dar nici nu acceptă să predea din pacienţi unui alt doctor, mai bun. Preferă să pună rezidenţi, care sunt plătţi şi ei prost. Dar banul tot la „mahări” sau la „băieţii deştepţi” merge.
Am auzit de curând în autobuz două doamne care se confesau una alteia despre un anume doctor pentru care contează „doar banul”. Zice respectiva doamnă că din cauza acelui individ numit pe nedrept medic, doctorul ei din spital a plecat din respectiva unitate medicală. „A preferat să plece fiindcă nu a mai rezistat presiunilor şi nedreptăţilor de acolo. Şi-a sunat pacienţii şi i-a anunţat că lucrează la un cabinet privat şi dacă vor, bolnavii se pot muta fiindcă vor fi trataţi tot gratuit”.
Şi îmi amintesc că încă acum opt ani, la Oradea se promitea marea cu sarea în sănătatea orădeană. Se promitea că se va face curăţenie în sistem. Nimeni nu s-a atins nici de cadrele medicale care habar nu au să îşi facă meseria (să le sancţioneze drastic, să nu le mai lase să profeseze etc), dar nici de acele cadre medicale de excepţie, care ar trebui evidenţiate periodic şi remunerate mult mai bine, potrivit rezultatelor fantastice în acordarea serviciilor medicale.
Prin urmare, nu vă miraţi că e în creştere încrederea populaţiei în mult hulitele instituţii coercitive: Poliţie, DNA, DIICOT, SRI etc. Poate numai cei de aici vor reuşi să taie şi să cureţe Sănătatea de schelete şi mastodonţi şi prin acţiunile lor să dea curaj autorităţilor publice să încurajeze, evidenţieze şi să plătească bine cadrele medicale merituoase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!