Noi cei din clasa întâi, ne uitam cu respect la „domnii elevi” din cursul superior, în timp ce domnii profesori ni se păreau nişte semizei, spre care abia îndrăzneam a ne ridica privirea. Eram copii proveniti din medii diferite: fii de tarani sau de intelectuali de la tara (care stateau la internatul liceului), copii de mici meseriasi sau de functionari (care locuiau – cu parintii – in cartierele sarace ale orasului) si cei din familiile mai avute, ce locuiau in centru si care, desi poate mai indestulati ca noi, ne-au primit cu multa amicitie si nu au lasat sa se simta niciodata vreo diferenta intre noi.
Spiritul gojdist (adică disciplina, munca, respectul, colegialitatea şi întrajutorarea) reluat după cei şase ani scurşi de la acel nefericit septembrie 1940, ni l-am însuşit repede şi ne-a însoţit apoi în toţi anii de studiu care au urmat.
Primii ani de liceu au fost grei, atât pentru noi şi pentru părinţii ce trebuiau să ne întreţină (atunci când era şi secetă şi sărăcie şi cartele şi haine pe puncte şi arestări şi inflaţie şi luptă de clasă) cât şi pentru profesorii noştri, puşi în faţa unor clase suprapopulate: 44 de elevi în A şi 41 în B, în clasa I-a, 49 respectiv 53 în clasa a II-a, 49 în clasa a VII-a după Reforma învăţământului din vara anului 1948 care a transformat Liceul ortodox român „Emanuil Gojdu” în Liceul Nr. 1 Oradea. O elocventa dovada a seriozitatii cu care se facea „scoala” la Gojdu, este si faptul ca – din cei inscrisi in clasa intai – 31 s-au numarat printre absolventii din 1953. Acestora li s-au adaugat inca 16 viitori absolventi proveniti de la diferite scoli generale, care au optat sa-si termine studiile liceale la o scoala de prestigiu.
Din cei 56 de absolventi ai promotiei 1952 – 1953 (din care 51 „la zi” in cele doua clase paralele si cinci cu examen de tranzitie in vara anului1952), am mai ramas 22 de „ultimi mohicani” care sa raspundem „prezent” la strigarea catalogului pentru ora de dirigintie din ziua de 25 mai 2013 zi in care vom sarbatori – in cadrul unei Intalniri Jubiliare – cei 60 de ani scursi de la terminarea liceului. Acest jubileu este o sarbatoare atat pentru noi cat si pentru scoala la care ne-am format, scoala ce – pe drept – se mandreste cu onorantul titlu de Colegiu National, si cu prestigioasele realizari ale cadrelor didactice si ale elevilor de ieri si de azi.
Despre cei ce nu mai sunt printre noi.
BUNGAU GHEORGHE: fiu de comerciant, nascut in Salonta, absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara din Arad; director la Salimpex SA Salonta.
FOROSIGAN IOAN: fiu de tarani, nascut in com. Capalna, jud. Bihor, absolvent al Fac. de Mecanica din Timisoara; sef de mari santiere industriale.
GUIASU MIRCEA: fiu de preot, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca; sef al Laboratorului de genetica si antropologie din Institutul „dr. V. Babes” din Bucuresti.
MEZEA EUGEN: fiu de jurist, nascut in Beius, absolvent al Facultatii de Silvicultura din Brasov; director al UMTCF Bihor.
MOISESCU TIBERIU: fiu de economist, nascut in Turnu-Severin, absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca; director al Spitalului TBC Alesd.
MOT OCTAVIAN: fiu de padurar, nascut in Oradea, absolvent al Fac. de Fizica a Universitatii Bucuresti; cercetator fizician la Institutul de Fizica Nucleara Magurele si la Universitatea din Oradea.
MURG IOAN: fiu de taran sarac, nascut in satul Subpiatra, com.Tetchea, absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti; consul general al Romaniei la Moscova si apoi la Bratislava (unde a si murit de infarct).
PASCOVICI CONSTANTIN: fiu de ofiter superior in Armata Regala Romana, nascut in Brasov, absolvent al Fac.de Mecanica a Politehnicii din Brasov; director la TRAMECO Oradea.
PRODAN NICOLAE: fiu de profesori, nascut in Chisinau din Basarabia, absolvent al Politehnicii bucurestene; sef de proiect instalatii ptr. industria Chimica (mort intr-un accident de munca la Uzina Borzesti).
RUGINA STELIAN: fiu de invatatori, nascut la Beliu, jud. Arad; absolvent al ASE Bucursti, contabil sef la „MEDIFARM SA Ploiesti.
SUCIU MIRCEA: fiu de taran sarac, nascut in com. Valea Draganului, jud. Cluj, absolvent al Fac. de Filologie din Cluj-Napoca, ziarist la Gazeta de Vest, (mort in 1992 de scleroza in placi).
TIRLA NICOLAE: fiu de tarani saraci, nascut in satul Sumugiu, com.Husasau de Tinca, absolvent al Facultatii de Silvicultura din Brasov; sef serviciu plan-dezvoltare la Inspectoratul Silvic ROMSILVA Oradea.
VASADI TRAIAN: fiu de functionar, nascut in com.Girisu de Cris, absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca; medic primar, seful Policlinicii Orasenesti Beius.
BANIOIU IOAN: fiu de tarani instariti, nascut in satul Parhida, com. Biharia, absolvent al Scolii Tehnice CFR; sef de gara la Satu-Mare.
BALAJ GHEORGHE: fiu de tarani mijlocasi, nascut in com. Ianosda, absolvent al Fac. de Medicina din Cluj-Napoca; medic primar sef sectie la Maternitatea Brasov.
BOITOS DUMITRU: fiu de tarani saraci, nascut in com. Lugasu de Jos, absolvent al Institutului de Constructii de Instalatii pentru Industria Chimica din Moscova, director general al Combinatului Chimic Braila (mort de infarct in uzina, in anul 1984).
CHIDIOSAN NICOLAE: fiu de ofiter superior de politie, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Istorie din Cluj-Napoca; eminent cercetator si arheolog, muzeograf la Muzeul Tarii Crisurilor Oradea (care are o sala expozitionala ce-i poarta numele).
CUCEREANU LAURENTIU: fiu de invatatori, nascut in comuna Dominteni, judetul Soroca (azi in Republica Moldova), absolvent al Academiei Militare Tehnice Bucuresti; eminent inginer electronist, colonel MApN in retragere.
HERESCU ADRIAN: fiu de functionar de stat, nascut in Buzau, absolvent al Facultatii de Drept din Cluj-Napoca; sef Oficiu de Calcul al OJT Bihor. El este autorul MONOGRAFIEI noastre, aparuta in anul 2003 cu ocazia jubileului semicentenar al promotiei.
LEPADUS GHEORGHE: fiu de subofiter al Armatei Romane, nascut in Sibiu, absolvent al Scolii Tehnice de Geologie-Geofizica, tehnician la Intreprinderea de Explorari Geologice Cluj-Napoca.
MARCU TRAIAN: fiu de ceferist, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca; medic primar la Spitalul Minier Petrila din Valea Jiului, zona miniera pe care a slujit-o cu daruire aproape 40 de ani.
MARCUT AUREL: fiu de lucrator CFR, nascut in Oradea, absolvent al Academiei Militare Tehnice; comandant-adjunct al Regimentului de tancuri Oradea, colonel in retragere.
NEGRU AUREL: fiu de avocat, nascut in Oradea, absolvent al Fac. de Chimie Industriala din Timisoara; director tehnic la Fabrica de ulei „Interindustrial” Oradea.
NOJE ALEXANDRU: fiu de tarani saraci, nascut in satul Balnaca, com. Bratca, absolvent al Institutului de Cai Ferate Bucuresti; inginer-sef la Combinatul de lianti si azbociment Alesd.
POP DUMITRU: fiu de tarani instariti, nascut in satul Chisirid, com. Nojorid, inspector principal la Sucursala CEC Oradea.
SPOIALA VASILE: fiu de medic, nascut in Bistrita-Nasaud, absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj-Napoca; scriitor rafinat si complex, redactor la revista „Familia” din Oradea.
UNGUREANU DRAGOS: fiu de profesori, nascut la Oradea, absolvent al Fac. de Constructii din Cluj-Napoca; inginer sef la mari santiere de izolatii industriale, promotorul plafoanelor fonoabsorbante si ale podelor tehnologice pentru centre de calcul si camere de comanda, stabilit – din 1990 – in Cleveland. Este autorul tabloului nostru de absolvire.
NISTOR MIHAI: orfan de tarani saraci, nascut in satul Sititelic, com. Husasau de Tinca, absolvent al Facultatii de Stiinte Juridice din Cluj-Napoca, doctor in drept, adjunct al inspectorului – sef al Inspectoratului de Interne al jud. Bihor.
POP LUCIAN-MIRCEA: fiu de profesori, nascut in Fagaras, absolvent al Fac. de Mecanica din Timisoara; inginer-sef la fabrica „ Refractara” Alesd (decedat in accidentul de avion din masivul Vladeasa, in februarie 1970).
SCURTA PREZENTARE A CELOR CE VOR PARTICIPA LA INTALNIREA DE 60 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI „EMANUIL GOJDU” ORADEA.
(Promotia 1952-1953)
BODEA PETRU: fiu de tarani saraci din satul Miersig, absolvent al Institutului Agronomic din Cluj, doctor in stiinte agricole, director la Intreprinderea de sere Oradea, director la Directia Agricola Bihor.
BONTA AUREL: fiu de taran instarit din Sacadat, absolvent al Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, contabil sef la B.N.R. Sucursala Oradea.
BOROS AUREL: fiu de tarani saraci din satul Tinaud, absolvent al Facultatii de drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, director al Baroului de avocati din Arad.
BORZA ROMULUS: fiu de invatatori, nascut la Dej, absolvent al Facultatii de Silvicultura Brasov, director al Inspectoratului Romsilva Brasov.
COHUT IOAN: fiu de gardian public in Politia Oradea, nascut in comuna Sambata, jud. Bihor, absolvent al Facultatii de Geologie a Universitatii ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, presedinte al Asociatiei Romane de Geotermalism (16 ani) si membru in Boardul Asociatiei Mondiale de Geotermie (8 ani); este coautor la trei volume de specialitate, a prezentat – si au fost publicate – 29 de articole si comunicari stiintifice (7 in tara si 22 in strainatate), fiind sef de proiect sau coautor la 27 de studii de valorificare a potentialului geotermal (din care 6 pentru parteneri straini).
DAVID VOICU: fiu de functionar de stat, nascut in Oradea, merceolog principal la Intreprinderea de Materiale de Constructii Oradea, editor al lucrarilor ilustrului profesor si istoric Titus L. Rosu: Nicolae Jiga (2006), reeditarea lucrarii de referinta: Oradea – Cetatea Bihor, straveche vatra voivodala (2011); in prezent se afla sub tipar „Legea Romaneasca – Ortodoxia”.
MAGUREANU ANDREI: fiu de functionar public, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti, sef Circumscriptia Veterinara Capusu-Mare, jud Cluj.
MIHES DUMITRU: fiu de taran instarit, nascut in Sannicolau Roman, absolvent al Facultatii de Mecanica din Brasov, sef serviciu mecanic la S.C.Mecord S.A. Oradea.
ONACA VALERIU: fiu de brigadier silvic, nascut in Alesd, absolvent al Facultatii de Constructii Bucuresti, sef Atelier Proiectare al RAGCL Bihor.
PETROVICI LIVIU: fiu de inalt functionar de stat, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de electronica si telecomunicatii Bucuresti, director general la S.C. TELECONSTRUCTIA S.A. entitate la care a muncit 38 de ani, si pe care a privatizat-o in 1994 (prin cumpararea de catre angajati), lasand-o in 2005 intr-o stare de relativa prosperitate.
PINTEA VICTOR: fiu de inalt functionar de stat, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, dispecer principal la Combinatul de cauciuc sintetic Onesti si apoi din 1965, sef laborator C.T.C. si sef serviciu organizare-personal la Alumina Oradea.
POENARU DORIN: fiu de invatatori, nascut in satul Suig, comuna Abram, absolvent al Facultatii de Electronica a Institutului Politehnic Bucuresti, fizician de renume mondial, director stiintific al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei” de la Magurele, jud. Ilfov; doua doctorate, 173 de articole in reviste cotate ISI (din care 111 in strainatate), 12 carti: 5 in tara 7 in strainatate (Anglia, 2, Germania, Singapore si Olanda-cate una-si doua in Statele Unite), conducator de doctorate, expert evaluator al Comisiei Europene pentru Programul Cadru si INTAS. In cei 54 de ani de activitate stiintifica aproape 11 sunt petrecuti in stadii de cercetare in strainatate; publicatiile sale au fost citate de peste 2500 ori
.POPESCU DUMITRU RADU: fiu de invatarori, nascut in satul Pausa, com. Nojorid, absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii” Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, presedinte al Uniunii Scriitorilor, academician, cel mai important scriitor roman de la cumpana dintre cele doua milenii, prestigioasa sa cariera de prozator, dramaturg si scenarist de mari filme depasind deja 55 de ani.
POPOVICIU LIVIU: fiu de magistrat la Curtea de Apel, nascut in Oradea, absolvent al Scolii de ofiteri activi si apoi a Academiei de transmisiuni din Sibiu si a Facultatii de Drept din Cluj, colonel de transmisiuni si sef sector tehnico-operativ din Serviciul de Contrainformatii al Armatei a 4-a „Transilvania”, pensionat la 48 de ani.
ROMAN DUMITRU: fiu de tarani mijlocasi, nascut in comuna Cefa, absolvent al Academiei Tehnice Militare, comandant al trupelor chimice si consilier principal al Ministrului Apararii Nationale, general maior in retragere.
SICLOVAN STEFAN: fiu de functionar public la Administratia Financiara, nascut in comuna Tinca, jud. Bihor, absolvent al Facultatii de Mecanica a Politehnicii din Timisoara; 18 ani inginer mecanic auto la Intr. de transporturi auto Oradea, iar – dupa 1977 anul stabilirii in Canada – 22 de ani ca inginer proiectant – sef de proiect – la faimoasa firma Pratt&Whitney (motoare de avion) si 5 ani ca proiectant pentru celule de incercare pentru motoare de avion si sisteme de ventilatie industriala.
THIRTHEU CORNEL: fiu de brigadier silvic, nascut in Oradea, inspector principal daune la Asirom Oradea timp de 35 de ani.
URSU IOAN: fiu de macelar si fabricant de mezeluri, nascut in Cluj, sef birou plan-facturari la BADOR Oradea.
VENTER MIRON: fiu de tarani de conditie medie, nascut in comuna Borod, absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca, medic primar, sef sectie obstretica-ginecologie la Spitalul din Arad.
ZUBA MIRCEA: fiu de functionar public la Administratia Financiara, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Constructii din Cluj-Napoca, inginer proiectant structuri de rezistenta in constructii, activand 20 de ani la Institutul de Proiectari Bihor din Oradea si 22 de ani intr-un birou de proiectari in constructii din zona metropolitana a Washington-ului.
VAIDA SERGIU: fiu de avocat, nascut in Oradea, absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, portar al nationalei de juniori, campioni europeni – in 1954 – la Montecatini, Italia; director cu relatiile externe in cadrul Consiliului Culturii pana in anul 1980 cand se stabileste in Elvetia, unde activeaza la Editura Scolara si apoi la Centrul elvetian de carte de unde se pensioneaza in anul 1999.
CLONDA POMPILIU: fiu de functionar de stat (inspector de munca), nascut in Oradea, absolvent al Scolii Tehnice de Poligrafie Bucuresti, tehnoredactor si grafician la diverse ziare si edituri din Bucuresti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!