Handbalul masculin a fost dintotdeauna un sport îndrăgit în oraşul nostru. La sfârşitul deceniului 70, imediat după construirea Sălii Sporturilor (actuala Arenă „Antonio Alexe”), echipa Constructorul Oradea a promovat în prima ligă, unde a făcut o figură frumoasă mai bine de un deceniu.
Perioada de după 1989 n-a fost însă prea fastă pentru handbal. După câţiva ani în divizia secundă, CSU Repcon a promovat în Liga Naţională în anul 1999, dar n-a rezistat acolo decât două sezoane, iar apoi s-a desfiinţat, din motive financiare.
Un nou început, la CSM
Constituirea Clubului Sportiv Municipal în anul 2003, entitate înfiinţată la iniţiativa regretatului om de sport Ioan Alexandrescu, tocmai cu scopul de a susţine echipele de jocuri sportive din oraş, a constituit un nou început pentru handbal. CSM Oradea a promovat din nou în Liga Naţională, dar n-a reuşit din păcate să „prindă rădăcini” în prima divizie, deşi s-au făcut investiţii serioase în antrenori şi jucători. Pe banca echipei s-au perindat nume sonore din handbalul românesc, cum ar fi Adrian Ştot, Dumitru Berbece, Petre Avramescu, Sorin Toacsen, Sabin Dacău sau Adrian Rus. Formaţia orădeană a urmat un traseu sinuos, cu promovări şi retrogradări, ajungând până la urmă să renunţe la jucători şi antrenori consacraţi.
Tudor, meşterul Manole
Tânărul tehnician Sebastian Tudor a preluat echipa în 2010, imediat după ultima retrogradare din Liga Naţională. În ciuda lipsei sale de experienţă, el a promovat din nou echipa pe prima scenă în anul 2012. Din nefericire, absenţa unui suport financiar a făcut imposibilă întărirea lotului, iar CSM Oradea a luat din nou drumul diviziei secunde, iar echipa s-a destrămat. Sebi Tudor şi-a reluat munca practic de la zero, construind o nouă formaţie, cu care a dominat categoric Divizia A, promovând în anul 2014, după un sezon în care a câştigat toate meciurile disputate. CSM Oradea nu s-a înscris însă în Liga Naţională, tot din motive financiare. Au urmat alte plecări de jucători, iar apoi din nou alcătuirea din mers de către Sebi Tudor a unui nou lot de jucători. La finele actualului sezon, CSM Oradea a terminat pe locul 3, refuzând însă participarea la barajul pentru promovare.
Fără susţinere financiară
Absenţa unui sponsor serios şi constant constituie fără însoială „piatra de moară” legată de gâtul acestui sport. Preşedintele CSM Oradea, Florin Birta lua în considerare chiar desfiinţarea secţiei de handbal, în cazul în care aceasta nu va beneficia de sprijinul unui sponsor serios. Dar cui îi revine oare misiunea de a găsi, de a identifica posibilităţi de susţinere a unei secţii cu o tradiţie atît de lungă în sportul orădean? Sigur că este foarte uşor să desfiinţezi, să ştergi practic cu buretele o secţie, o echipă. Problemele ar dispărea brusc, iar gândul promovării, care dă frisoane conducerii clubului la finele fiecărui sezon, nu ar mai exista. Şi totuşi, nu este corect, handbalul masculin orădean nu trebuie lăsat să moară!
Lotul se destramă iar
Incertitudinea privind viitorul echipei de handbal CSM Oradea duce inevitabil la pierderea jucătorilor importanţi din lot. Fraţii Alexandru şi Răzvan Farcaş, doi dintre cei mai buni marcatori ai formaţiei noastre în ultimele două sezoane, au semnat recent cu nou promovata în Liga Naţională CSM Ploieşti. Silvian Amihăesi, un alt titular de bază, este şi el în discuţii cu echipe din prima divizie, la fel portarul Bistrean. „Am tot încercat să conving jucătorii să rămână, dar ce puteam oare să le promit? I-am amânat timp de o lună şi jumătate, spunându-le că lucrurile se vor rezolva. Din păcate, câţiva dintre ei au plecat deja”, a explicat antrenorul CSM Oradea, Sebastian Tudor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!