”Oradea are două sărbători importante, cea din 12 octombrie, când cinstim personalitatea celui care a fost Aurel Lazăr, și cea din 20 aprilie când ne aducem aminte cu respect de Generalul Traian Moșoiu. Astfel de personalități nu trebuie să fie uitate, ele trebuie comemorate cu respect pentru că au pus o piatră de temelie la acest oraș și au făcut ceva pentru statul român”, a spus primarul Ilie Bolojan, cu prilejul aniversării momentului în care, la 20 aprilie 1919, Armata română comandată de Generalul Traian Moşoiu, a intrat în oraş şi a eliberat această parte a ţării de sub regimul lui Kun Bela.
Manifestprile au început în Sala Mare a Primăriei, ce poartă numele Generalului.
Profesorul Viorel Faur a introdus asistenţa în atmosfera zilei de 20 aprilie 1919, când Generalul Moşoiu intra în Oradea la ora 11.30, după ce fusese primit în dreptul Uzinei de Apă, pentru a-i înmâna cheile oraşului, de către primarul Karoly Rimler. Istoricul spune că ostaşii români, îmbrăcaţi în uniforme inspirate de modelul armatei franceze, au fost întâmpinaţi cu : “Vive la France!” de către orădenii de etnie maghiară. Aflat în fruntea unui pluton de roşiori, locotenentul Teodorescu a cerut ostaşilor să scandeze “Vive la Roumanie!”. Ca un ecou, dar în limba maghiară, s-a strigat apoi: “Trăiască armata română!”. Din haina militară, ulterior generalul Moşoiu urma să intre în cea politică, devenind primul preşedinte al PNL Bihor, formaţiune căreia i-au rămaşi fideli şi descendenţii săi.
La eveniment a fost present şi profesorul Cantemir Moşoiu, a luat şi el cuvântul pentru a vorbi despre străbunicul său. El a prezentat cartea “Răsboiul nostrum”, scrisă de aghiotantul şi ginerele generalului, Nicolae Popescu.
Punctul central al evenimentului a avut loc a statuia Generalului Moşoiu din apropierea fostei Garnizoane. Aici, actorii Teatrului Regina Maria au realizat un spectacol-reconstituire a zilei de 20 aprilie. În rolurile principale: George Voinese, Emil Sauciuc şi Sebastian Lupu, care au intrat în pielea primarului Oradiei din 1919, Karoly Rimler, a dr. Aurel Lazăr, reprezentant al Consiliului Dirigent al Românilor din Transilvania, şi a Generalului Moşoiu.Orădenii au retrăit scena reconstitută a întâlnirii dintre Generalul Moșoiu, primarul Oradiei de la acea vreme – Rimler Károly și prefectul din anul 1919 – Aurel Lazăr. “Cu ziua de astăzi, Regele Ferdinand al României a pus stăpânire asupra acestui oraş şi a judeţului Bihor. De azi încolo Domniile Voastre sunteţi cetăţeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci o realitate vie”, a spus Generalul Moşoiu, prin graiul actorului Sebastian Lupu. La realizarea spectacolului şi-au dat concursul:Leontin Ciucur şi Cornel Borza, dansatorii Ansamblului Focloric Crişana şi Corul Traian Moşoiu condus de profesorul Ionel Fluieraş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!