În perioada 1 – 6 septembrie, în cadrul unei ample acţiuni desfăşurată la nivel naţional, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, alături de poliţişti de ordine publică, poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor au demarat o serie de controale pentru combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei. În cadrul acţiunii, au fost efectuate controale de la producători, până la cei care vând produsul finit către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale. Cei 110 poliţişti bihoreni angrenaţi în acţiune au efectuat 184 de controale, dintre care 47 la societăţi comerciale, 64 la persoane fizice, fiind verificate şi 73 de mijloace de transport.
Nereguli constatate
Pentru neregulile constatate, poliţiştii bihoreni au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite republicată şi 12 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 26.260 lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora este de 5.126 lei.
Totodată, poliţiştii de investigare a fraudelor au constatat două infracţiuni la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, de comiterea acestora fiind suspectate trei persoane.
Reprezentanţii unor societăţi comerciale sunt suspectaţi de poliţiştii bihoreni de investigare a fraudelor că au prejudiciat bugetul de stat cu peste 320.000 lei, prin evaziune fiscală
Evaziune fiscală
Spe exemplu vineri, poliţiştii SIF Bihor s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că reprezentanţii unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea ar fi săvârşit infracţiunea de evaziune fiscală. Aceştia sunt suspectaţi că, în perioada 2012 – 2013, ar fi înregistrat în contabilitate şi în alte documente legale, achiziţii fictive de cereale. În realitate facturile au fost înregistrate în scopul de a sustrage societatea comercială de la plata taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat. Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial real, plata facturilor a fost efectuată fie prin transfer bancar, fie în numerar. Prejudiciul estimat ca urmare a deducerii ilegale a T.V.A. în prezenta cauză este de 120.000 lei. Tot vineri, un alt caz a atras atenţia poliţiştilor SIF Bihor. Aceştia s-au sesizat din nou din oficiu că reprezentanţii unei alte societăţi comerciale cu sediul în Oradea nu înregistrează în evidenţele contabile ale societăţii achiziţiile intracomunitare de produse de panificaţie (făină) efectuate de la diferiţi furnizori din Ungaria, mărfuri care erau comercializate către mai multe societăţi de panificaţie din judeţele Timiş, Harghita, Arad şi Bihor.
Persoanele în cauză sunt suspectate că, în vederea justificării provenienţei produselor achiziţionate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii respective diverse cheltuieli fictive cu aprovizionări de mărfuri, respectiv documente justificative (facturi) de la mai multe societăţi comerciale din judeţ Bihor cu comportament tip fantomă. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este estimat la peste 200.000 lei. „În acest caz se efectuaeză cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală” informează subcomisar Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!