„Firma Marconst va plăti penalităţi. Suntem în negociere avansată pentru ca firma să suporte o parte din valoarea noului pasaj”, a declarat primarul.
Nici el şi nici Anca Trifan, coordonator de proiect, nu au oferit vreo estimare a penalizărilor pe care firma marghiteană ar urma să le plătească. Judecând în litera strictă a contractului, valoarea este spectaculoasă.
La o penalizare de 5.600 de euro pe zi, care curge din 15 iulie 2013, când trebuia predată lucrarea, „pedeapsa” se poate calcula până în zilele noastre. Asta înseamnă milioane de euro. Pentru o atare sumă, Marconst s-ar îndrepta împotriva Primăriei în instanţă iar scandalul s-ar tranşa în justiţie. Rămâne de văzut care va fi valoarea exactă a penalizărilor în urma dezbaterii problemei cu juriştii Primăriei şi cu cei ai firmei de construcţii. În aceste condiţii, dacă Primăria ar denunţa unilateral contractul, din culpa Marconst şi i-ar imputa penalizări de milioane de euro, e puţin probabil ca firma să mai fie dornică să contribuie cu bani la refacerea pasajului.
Reabilitare integrală
Vestea proastă pentru Marconst poate să nu fie chiar atât de neagră pentru oraş. De la montarea pavajului şi până acum a devenit evident pentru oricine că, la lansarea proiectului, Municipalitatea a pus carul înaintea boilor: s-a îngrijit de mozaic în vreme ce pereţii sunt scorojiţi iar cupola de sticlă este spartă în mai multe locuri. În plus, şi burlanele canalizării pluviale, unele din PVC, trebuie schimbate iar o canalizare menajeră care dă rateuri uneori, umplând pasajul de conţinutul său împuţit, trebuie anulată.
Proiect nou
Reluarea şantierului în pasaj va însemna, astfel, şi reabilitarea pereţilor şi a cupolei din sticlă, costul acesteia urmând să fie suportat de la bugetul local.
„În prezent se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru restaurarea pereţilor, a cupolei şi a acoperişurilor cu terase. După ce recepţionăm SF-ul, se va face un proiect de execuţie şi se va lansa procedura de achiziţie astfel ca, la începutul anului viitor să se poată executa lucrările, în paralel sau concomitent cu mozaicul”, zice vicele Mălan.
Ca şi în cazul Pieţei Unirii, Primăria a optat pentru refacerea proiectului şi schimbarea arhitectului. În locul lucrării propuse de Anemarie Szabo, arhitectul Paskucz Ştefan Ioan din Maramureş va propune o altă variantă pentru mozaicul pasajului.
„Vom reface proiectul tehnic al lucrării deoarece contravine realităţii. Cei 92.000 de euro alocaţi sunt un preţ mult subevaluat, acesta ar trebui să fie cel puţin dublu”, apreciază Bolojan. Mai zice că floarea centrală din pasaj va dispărea şi că figurile din mozaic vor avea liniile îndulcite. Susţine că proiectul iniţiat propunea desene „atehnice” pentru că din vârfurile ascuţite ale elementelor florale pornesc liniile de fisură din mozaic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!