Senatorul Florian Bodog iniţiază Legea privind reproducerea umană asistată medical, venită pe fondul unui declin demografic tot mai accentuat. Că vorbim despre inseminarea artificială, proceduri de fertilizare in vitro sau transferul de embrioni umani. Marţi, la Palatul Parlamentului a avut deja loc întâlnirea unui grup de lucru pe seama acestei propuneri legislative. Potrivit iniţiatorului, au participat preşedintele şi vicepreşedintele comisiei de sănătate din Senat, secretar de stat şi directori din Ministerul Sănătăţii, directorul şi directorul adjunct ai Agenţiei Naţionale de Transplant, profesori universitari în domeniu de la Cluj şi Bucureşti. Dintre parlamentari, Bodog i-a menţionat pe secretarul Senatului şi pe senatorii Petru Filip şi Gabriela Firea. În afară de Bodog, niciun parlamentar de Bihor nu a fost prezent.
Conform celor transmise de dr. Bodog, anul trecut 3.000 de persoane au apelat la asemenea proceduri, 800 fiind finanţate de minister. O procedură de fertilizare artificială costă între 1.200 şi 2.500 de euro, însă cum Statul Român nu decontează mai mult de 1.200 de euro, clinicilor care se ocupă cu aşa ceva li se cere să păstreze preţul în aceste limite, deoarece coplata nu este posibilă.
Garanţii pentru beneficiari
În expunerea de motive pentru oportunitarea acestei legi, se arată că o dată cu adoptarea unei asemenea reglementări „drepturile privind reproducerea umană asistată medical sunt recunoscute şi garantate, precum și asigurarea confidenţialităţii informaţiilor care ţin de aceasta”. De asemenea, aceste activităţi ar fi organizate şi controlate de autorităţi. „Reproducerea umană asistată medical se realizează numai cu respectarea interesului superior al copilului şi cu garantarea şi ocrotirea demnităţii umane, a persoanei şi a familiei, iar fiecare persoană fizică este liberă de a decide asupra propriului corp în domeniul reproducerii umane asistate medical, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. Mai mult, prezenta lege garantează principiul prezervării speciei umane, individualitatea şi diversitatea umană, iar pentru respectarea acestui principiu, în scopul reproducerii umane asistate medical nu se pot folosi decât gameţi”, se mai arată în justificarea necesităţii acestei legi.
Bodog se arată convins că această lege nu va fi adoptată uşor de Parlament. În acest sens, a dat exemplul colegei Firea, care a cerut să se meargă cu proiectul la Patriarhie!
În altă ordine de idei, senatorul Bodog nu era ieri la curent cu amendamentele constituţionale pe aceeaşi temă, introduse de colegul său de USL din Bihor, Ioan Cupşa. Încă un semn că în USL Bihor comunicarea e cvasi-inexistentă. JB – C.C.
Ce s-ar interzice
Legea propusă de Bodog interzice următoarele activităţi:
a) utilizarea procedurilor de reproducere umană asistată medical şi a ingineriei genetice pentru alterarea genotipului uman şi combinarea între specii;
b) selecţia sexului copilului, cu excepţia evitării unei boli ereditare grave legate de sexul acestuia;
c) fecundarea unui ovul cu alt ovul sau a unui spermatozoid cu alt spermatozoid, precum şi orice tip de clonare umană reproductivă şi embrionară artificială;
d) crearea şi utilizarea de embrioni umani numai în scop de cercetare;
e) folosirea în scop reproductiv a gameţilor asupra cărora s-au derulat activităţi de cercetare ştiinţifică;
f) selecţia donatorului pe criterii eugenice;
g) recoltarea de material reproductiv de la o persoană decedată;
h) utilizarea, cu intenţie, de gameţi la părinţi care sunt rude până la gradul IV cu persoanele de la care s-au prelevat gameţii.
Pedepsele pentru încălcarea acestor prevederi, mai puţin literele c) şi d), cuprinse deja în alte prevederi legale, ar constitui infracţiune şi s-ar pedepsi cu închisoare de la 2 la 5 ani.
În proiectul lui Bodog se mai stipulează că „efectuarea prelevării de gameţi, în scopul reproducerii umane asistate medical, în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!