Parohia „Sf. Gheorghe” din Oradea a retrocedat sâmbătă biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea, prin hotărâre judecătorească.
„Biserica Română Unită cu Roma susţine în continuare soluţia de folosire alternativă a lăcaşului greco-catolic de către ambele comunităţi. Până pe 21 iunie reprezentanţii parohiilor ortodoxe şi greco-catolice vor semna un «Protocol de celebrare alternativă» care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii”, transmite purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, Anton Cioba.
Biserica s-a ridicat, în 1858, în cadrul complexului arhitectonic al Seminarului Greco-Catolic. În 48, după desfiinţarea abuzivă a Greco-Catolicismului, comuniştii au confiscat biserica Seminarului şi l-au întemniţat pe parohul Al. Raţiu.
„Biserica Ortodoxă a preluat lăcaşul. După căderea comunismului, emisarii greco-catolici au încercat să dialogheze coerent cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române însă aceştia au refuzat orice soluţie practică pentru ca seminariştii şi credincioşii greco-catolici să poată folosi biserica din propria incintă. În noiembrie 2006, Episcopia Ortodoxă a Oradiei anunţa public că «îşi rezervă dreptul de a păstra locaşul în lipsa unei hotărâri judecătoresti definitive şi irevocabile» favorabile greco-catolicilor”, aminteşte Anton Cioba.
Ca atare, Episcopia Greco-Catolică a deschis un proces în 2006 şi arată că, întretimp, „a continuat să susţină soluţia practică de celebrare alternativă în aceaşi biserică a ambelor comunităţi religioase”.
Fostul rector seminarist Cristian Sabău spunea într-un interviu din anul 2010: „Procesul amintit are o istorie ceva mai lungă: nu s-a ajuns imediat în instanţă, decât după ce am văzut că partea ortodoxă preferă să rămână surdă la cererile noastre”.
Pentru slujire alternativă
De fapt, în ianuarie 2008 s-au reîntâlnit, pentru dialog, reprezentanţii ortodocşi şi cei greco-catolici, în prezenţa episcopilor Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. Atunci, PS Sofronie lua act de propunerea greco-catolică de slujire alternativă, găsind-o chiar „foarte generoasă” pentru partea ortodoxă. Dar până la urmă, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au respins propunerea, argumentând că au mai mulţi credincioşi decât greco-catolicii.
În luna mai 2010 procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Atunci, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au ameninţat că vor scoate oamenii în stradă dacă justiţia ne va da dreptate. Înalta Curte a retrimis cazul spre rejudecare la instanţa inferioară şi procesul a mai durat 3 ani, finalizându-se în ianurie 2013 cu hotărârea definitivă şi irevocabilă în favoarea greco-catolicilor”, mai arată Anton Cioba.
Mesajul rectorului
Sâmbătă seară, biserica Seminarului s-a umplut de credincioşi la prima slujbă greco-catolică după 65 de ani.
Iar actualul rector seminarist Antoniu Chifor a spus: „E o zi care se va întipări în cugetul şi inima credincioşilor. Azi, după 65 de ani de răbdare şi rugăciune prin locuri improvizate, cu ajutorul lui Dumnezeu iată că celebrăm lângă altarul unde s-au închinat înaintaşii noştri. Astfel se adeveresc cuvintele Mântuitorului «Cel care rabdă până la sfârşit acela se va mântui». Biserica vi-a fost redată vouă, dragi seminarişti pentru a vă putea pregăti liturgic pentru slujbele ce le veţi celebra ca viitori păstori. Totodată, biserica este redată vouă, dragi credincioşi greco-catolici, care, în acest timp îndelungat aţi dovedit fidelitate şi înţelegere. Biserica este Casa Domnului şi în ea putem sluji ca fraţii în respect şi în iubire. Apreciem că reprezentanţii parohiei ortodoxe au retrocedat pe cale paşnică biserica şi sperăm ca această pildă să fie urmată şi de alte parohii ortodoxe care au de retrodecat biserici greco-catolice primite de la comunişti”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!