Inspectorii Compartimentului Inspecţii în Industria Alimentară şi Depozite de Cereale din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor au efectuat în cursul anului trecut un număr de 307 controale. În urma acestora au fost aplicate 38 sancţiuni din care 15 avertismente şi au fost aplicate 28 amenzi contravenţionale în valoare totală de 67.000 lei.
În cadrul Compartimentului Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor au fost efectuate un număr de 234 controale, fiind avertizaţi 37 operatori economici şi amendaţi contravenţional 37, valoarea amenzilor însumând 40.000 lei. De asemenea, au fost retrase de la comercializare pentru consum în stare proaspată 5.570 kg ceapă, 3.612 kg caise, 250 kg nectarine, 1.460 kg mere, 680 kg telină, 3.300 kg citrice şi 30.000 kg cartofi.
Vin retras de pe piaţă
Inspectorii vitivinicoli din cadrul Compartimentului Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol au efectuat 119 controale, acordând aviz pentru 99 documentaţii de însoţire a vinurilor de masă în vrac, urmărindu-se calitatea, provenienţa, autenticitatea, naturaleţea şi evidenţa produselor vitivinicole comercializate în judeţul Bihor, fiind prelevate un număr de 66 probe de vin pentru determinări în laboratoare de specialitate. „În urma rezultatelor primite de la laborator s-au dispus retragerea de la comercializare şi returnarea la producător a două loturi de vin în cantitate de 350 litri şi interzicerea comercializării unei cantităţi de 300 litri vin de masă care nu corespundea caracteristicilor fizico – chimice pentru consum uman direct”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
În cursul anului trecut au fost autorizate 24 spaţii de comercializare a vinului de masă în vrac. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate patru sancţiuni şi anume: trei operatori economici au fost sancţionaţi cu avertisment iar 1 operator economic cu amendă contravenţională de 6 000 lei.
Inspecţia Tehnică pentru Controlul Fertilizanţilor a înregistrat un număr de 44 controale la operatorii economici care comercializează îngrăşăminte chimice în judeţul Bihor, fiind prelevate opt probe.
Agricultura eco
Inspectorii din cadrul Inspecţiei tehnice în domeniul Agriculturii Ecologice au efectuat un număr de 81 controale la operatorii economici înregistraţi în agricultura ecologică privind controlul de supraveghere a organismelor de inspecţie şi certificare şi modul de producţie şi etichetare a produselor ecologice fiind sancţionat un operator economic cu amendă contravenţională în valoare de 20 000 lei.
În baza Ordinului Instituţiei Prefectului Judeţul Bihor nr. 141/21.06.2013, au fost efectuate şi 350 controale ce au vizat modul de completare, eliberare şi utilizare a certificatelor de producător eliberat conform prevederilor HG 661/2001 (actualizată).
Abaterile nu au contenit să apară. Neregulile constatate au fost sancţionate cu 5 amenzi contravenţionale în valoare de 2.500 lei. Au fost aplicate şi trei avertizări scrise, fiind de asemenea retrase de pe piaţă un număr de 12 certificate de producător care au a fost trimise emitentului pentru anulare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!