Chiar dacă uşor tardiv, preşedintele Consiliului Judeţean, arhitectul-şef al Judeţului şi patru primari au ieşit marti în public pentru a spune acelaşi lucru: faptul că se împotrivesc exploatării gazelor de şist în Bihor şi că nimeni de la nivel guvernamental nu i-a chestionat în prealabil, înainte să se dea undă verde acestui tip de exploatare tocmai în judeţul nostru. Preşedintele Cornel Popa observă că Guvernul USL continuă politica începută de Guvernul PDL, favorabilă exploatărilor resurselor ţării, oricât de controversată ar fi tehnologia de exploatare.
Popa a spicuit marti dintr-un studiu de impact publicat de Parlamentul European, în care se arată pericolele iminente la adresa sănătăţii omului, dar şi asupra mediului înconjurător, pe care le presupune exploatarea gazelor de şist. Apoi, a transmis că înainte ca aceste exploatări să înceapă în Bihor, trebuie consultată populaţia. Arhitectul-şef Maria Şimon a arătat că CJ Bihor mai are un as în mânecă, pe care-l poate uzita pentru a zădărnici aceste exploatări în Bihor. E vorba despre eliberarea certificatului de urbanism, de care companiile exploatatoare au nevoie.
Direct afectaţi de decizia Guvernului, primarii de Sânmartin, Popeşti, Derna şi Tulca s-au declarat şi ei a fi împotriva gazelor. Însă, dacă Popuş, de la Sânmartin, a strâns deja mii de semnături împotriva gazelor de şist, ceilalţi abia acum se urnesc. Deşi toţi s-au declarat pentru consultarea populaţiei în această problemă crucială, încă nu e clar dacă vom avea referendumuri la nivel de comune sau unul judeţean.
Consiliul Judeţean şi primăriile implicate iau, în sfârşit, atitudine faţă de iminenta exploatare a gazelor de şist în Bihor. Autorităţile locale sunt luate prin surprindere de decizia Guvernului de a da undă verde exploatării gazelor de şit în judeţul Bihor. Reamintim că în luna decembrie 2012, Guvernul Ponta aproba acordul de concesiune dintre Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi două companii străine, pentru explorarea-dezvoltarea-exploatare zăcămintelor din două perimetre aflate în judeţul Bihor. E vorba despre zăcământul de la Tria şi cel de la Tulca. Companiile East West Petroleum (Canada) – la Tria şi Clara Petroleum (Marea Britanie) – la Tulca sunt abilitate să caute gaze de şist, în ciuda controverselor din SUA şi Europa privind toxicitatea acestui gen de exploataţii.
Preşedintele Consiliului Judeţean şi cei patru primari direct implicaţi au arătat că nimeni de la nivel central nu i-a consultat când s-a licitat şi s-au semnat contractele de concesiune, aflând din presă despre cele întâmplate.
Gaze canceroase!
După ce a deplâns lipsa de transparenţă a ANRM şi a Guvernului în problema gazelor de şist, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a dat citire unor pasaje dintr-un studiu comandat de Parlamentul European. Studiul arată impactul exploatării gazelor de şist asupra mediului şi sănătăţii oamenilor. Din document, Popa dat enumerat o serie de boli care pot surveni ca urmare a gazelor de şist, inclusiv mai multe tipuri de cancer! La capitolul mediu, şeful CJ a remarcat pericolul contaminării pânzei freatice şi chiar provocarea de seisme, ca urmare utilizării tehnicii fracţionării hidraulice. Cantităţi impresionante de apă „îmbogăţită” cu substanţe chimice periculoase ar fi introduse în pământ, la mari adâncimi, în vederea eliberării acestor gaze. Fracţionarea rocilor pe sufrafeţe extinse au o legătură directă cu seisme provocate în SUA şi Marea Britanie, au arătat studiile efectuate de experţi în aceste ţări unde gazele de şist se exploatează deja de ani buni (îndeosebi în Statele Unite).
„Studiul Parlamentului European ne face să fim pesimişti şi deloc deschişi exploatării gazelor de şist. Ne opunem vehement acestor explorări/exploatări în judeţul Bihor!”, a transmis Cornel Popa. Preşedintele a adăugat că nu există nici măcar o motivaţie economică reală din moment ce, arată şeful CJB, doar 1% din totalul gazelor naturale extrase la nivel mondial ar fi procentul reprezentat de gazele de şist. Popa s-a arătat conştient că o dată cu apariţia sondelor, toată strategia turistică a Bihorului s-ar duce pe apa sâmbetei. Inclusiv turismul balnear din Băile Felix ar rămâne o simplă amintire.
Are Judeţul drept de veto?
Preşedintele Consiliului Judeţean a transmis, însă, aminte că instituţia pe care o conduce are la îndemână câteva pârghii decizionale, prin care poate bloca exploatarea gazelor de şist în Bihor. Aceasta dacă nu se trezeşte cu atribuţiile luate, a adăugat acelaşi Popa! E vorba despre avizul de mediu şi certificatul de urbanism. Înainte de emiterea acestor documente de către CJ Bihor, Popa spune că va fi consultată populaţia. Arhitectul-şef al judeţului, Maria Şimon, a arătat că deocamdată Consiliului nu i s-a solicitat eliberarea certificatului de urbanism, ce presupune în prealabil întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). „Eu consider că acest certificat de urbanism nu are cum să treacă”, a opinat arhitectul-şef, arătând că este în asentimentul preşedintelui CJ Bihor. Totuşi, un preşedinte care, grijuliu, a avut grijă să nu se antepronunţe răspicat în privinţa eliberării acestui certificat…
Citiți principiile noastre de moderare aici!