Cu 817 societăţi comerciale intrate în insolvenţă în primele şase luni ale anului, judeţul Bihor se află pe locul doi pe ţară. Locul întâi este ocupat de Bucureşti – 2.172 de firme în insolvenţă. Faţă de perioada similară de anul trecut, numărul firmelor în insolvenţă din judeţ a crescut cu 7,22%, de la 762.
La nivel naţional, în primul semestru din acest an au intrat în insolvenţă 13.031 de societăţi comerciale, cu 11,51% mai puţine decât în perioada ianuarie – iunie 2013, când au intrat în insolvenţă 14.726 de firme.
Rău necesar
Intrarea unei societăţi comerciale în insolvenţă nu este neapărat un lucru rău. „Din punct de vedere al firmelor este o gură de aer”, este de părere Ioan Mintaş, patronul firmei CIAC, intrată şi ea în insolvenţă. Acesta a declarat că multe firme au intrat în stare de insolvenţă din cauza blocajelor economice, ceea ce a dus la încetarea încasării banilor.
Vizavi de faptul că judeţul Bihor se află pe un loc fruntaş la categoria firmelor instrate în insolvenţă de plată, Ioan Mintaş are şi o explicaţie. „În Bihor este ceva aparte. O mare parte a lucrărilor au fost câştigate de firme străine care le-au dat în subantrepriză. Firmele mari au încasat o parte din bani şi nu şi-au plătit subantreprenorii. Pe de altă parte, o serie de lucrări din judeţ au fost finanţate de la stat prin diferite ordonanţe de urgenţă. Odată cu schimbarea guvernelor lucrările nu au mai primit finanţare nefiind finalizate”, subliniază Ioan Mintaş.
Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, crede şi el că insolvenţa, „vorbind despre firmele serioase” este o formă de a-şi putea reorganiza strategia de a merge mai departe. „Locul doi în topul insolvenţelor pentru judeţul Bihor se datorează şi faptului că există un mare număr de oameni entuziaşti care încep o afacere fără să fie bine pregătiţi. Ulterior apar acele sincope care duc la intrarea firmelor în insolvenţă”, explică Ioan Lucian.
Acesta a precizat că Federaţia Patronilor are în pregătire o „Şcoală de business” în cadrul căreia membrii federaţiei vor împărtăşi celor interesaţi din experienţa acumulată în derularea unei afaceri de succes.
Una peste alta, prin intrarea unei firme în insolvenţă, aceasta are la dispoziţie o perioadă de timp de clemenţă în achitarea obligaţiilor către stat şi către bănci. Perioadă în care se poate redresa financiar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!