Judeţul Bihor schimbă macazul în ceea ce priveşte profilul predominant al produselor care se fabrică în judeţ. Dacă până nu demult era considerat un judeţ al pantofarilor şi confecţionerilor de îmbrăcăminte, acum, odată cu apariţia de noi firme în parcurile industriale se schimbă profilul.
Privit prin prisma exporturilor realizate în primele două luni din acest an, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, Bihorul devine un judeţ cu profil tehnico-electronic. Astfel, în perioada ianuarie – februarie 2015, pe primul loc la produsele exportate de firmele din judeţul Bihor se află maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile. Ponderea acestor produse la export este de 43%, iar valoarea de peste 125 de milioane de euro. La mare distanţă, pe locul doi la produse exportate, se plasează încălţămintea, pălăriile, umbrelele şi articolele similare, cu o pondere la export de 20% şi o valoarea a produselor exportate de circa 58 de milioane de euro.
La importuri, în primele două luni din acest an predomină maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile cu 44%, iar pe locul doi materialele textile şi produsele din acestea cu 6,6%, iar pe trei materialele plastice, cauciucul şi produsele din acestea.
Sold negativ
În luna februarie 2015, în judeţul Bihor, exporturile FOB au însumat 147.371 mii euro, iar importurile CIF au însumat 157.349 mii euro, potrivit ultimelor date ale Direcţiei Judeţene de Statistică . Comparativ cu luna februarie 2014, exporturile au scăzut cu 1,30%, iar importurile au crescut cu 4,10%. Faţă de luna ianuarie 2015, exporturile din luna februarie 2015 au crescut cu 1,60% iar importurile au crescut cu 2,67%. Soldul comercial FOB/CIF din luna februarie 2015 a fost de – 9.978 mii euro, valoarea exporturilor FOB fiind mai mică decât valoarea importurilor CIF.
Exporturile FOB realizate în perioada 1 I–28 II 2015 au fost de 292.421 mii euro, iar importurile CIF au însumat 310.606 mii euro. Comparativ cu perioada 1 I–28 II 2014, exporturile au scăzut cu 5,26%, iar importurile au crescut cu 1,41%. Soldul comercial FOB/CIF în perioada 1 I–28 II 2015 a fost de – 18.185 mii euro, valoarea exporturilor FOB din perioadă fiind mai mică decât valoarea importurilor CIF.
Analiză şi consultări
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor crede că este momentul să ne creionăm un profil al municipiului şi al judeţului în ceea ce priveşte viitorul angajaţilor. „Nu aş vrea să ne limităm la etapa de montatori componente electronice, unde se oferă salariul minim pe economie. Este momentul ca toţi cei implicaţi în acest proces: Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului, Inspectoratul Şcolar, Universitatea, AJOFM, ITM, etc. să se pună la aceeaşi masă şi să facă o analiză, o consultare cu firmele care oferă locuri de muncă pentru a vedea de ce muncitori au nevoie pentru viitor. Au nevoie doar de montatori sau şi de angajaţi care oferă plus valoare şi care să fie plătiţi adecvat?”, a declarat Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!