Simţul civic unic al bihorenilor care sunt primii din ţară când vine vorba să îşi salveze semenii necunoscuţi, a fost subliniat în Olanda, în faţa a sute de medici de transplant, jurişti, filozofi, psihologi, avocaţi, biologi şi cercetători în medicina de transplant.
În faţa experţilor
Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean pe probleme de transplant din Bihor, a participat între 20 – 23 aprilie a.c. la Rotterdam, la Congresul Ethical Legal Psihocial Aspects in Transplantation (ELPAT), unde s-au reunit peste 200 de reprezentanţi din toată Uniunea Europeană şi invitaţi din SUA, Canada, Columbia, Pakistan, Africa de Sud, Filipine.
Dr. Pantiş a transmis pentru cititorii JB mesajul comunităţii europene, care este unul foarte simplu: „medicina de transplant salvează vieţi şi e necesar a fi recunoscută şi implementată în toate ţările lumii”.
Doctoriţa a evidenţiat şi rolul mediei din România, exemplificând cu campania naţională a unui post de televiziune „Există viaţă după moarte” şi a subliniat importanţa mediei locale (Jurnalul bihorean susţinând de la început activitatea de prelevare în vederea transplantului salvator pentru mulţi suferinzi).
S-a triplat
La Rotterdam, dr. Pantiş şi alţi colegi din ţară, experţi în transplant, au exemplificat activitatea lor, informând că rata donatorilor s-a triplat în primele trei luni ale acestui an faţă de anul trecut. În 2012, din cei 65 de donatori din România, 21 au fost din Oradea, iar în acest an au fost deja 46 de donatori în România (dintre care 14 sunt din Oradea), ceea ce înseamnă în opinia experţilor străini – cea mai incredibilă creştere în primele trei luni din acest an, din lumea europeană.
A 14-a prelevare
În noaptea de 23/24 aprilie a.c., la Spitalul Judeţean Oradea, un bihorean a trecut la nefiinţă, dar nu înainte de a oferi viaţă altor patru oameni cu şansă la viaţă.
Bihoreanul, cu vârsta în jur de 56 de ani, a suferit, se pare, un accident rutier, în urma căruia starea lui de sănătate s-a deteriorat extrem de mult. Bărbatul a intrat în moarte cerebrală şi familia a fost suficient de puternică în aceste clipe înfiorătoare, fiind de acord cu prelevarea de organe în vederea salvării altor vieţi omeneşti, prin transplant.
Echipe de experţi de la Cluj şi Bucureşti a sosit în noaptea de marţi spre miercuri la Oradea, pentru a coordona intervenţia de prelevare de organe. S-au prelevat rinichii şi corneea, care, imediat apoi au şi fost trimise la Cluj respectiv Bucureşti (corneea), unde patru oamenii fuseseră deja pregătiţi pentru transplant.
Oradea punctează astfel 14 operaţii salvatoare, de prelevare de organe din acest an, consolidându-şi poziţia de lider în domeniul salvării de vieţi omeneşti, cel mai nobil lucru de pe acest pământ.
De reţinut că după ce Spitalul din Constanţa a fost dat exemplu negativ pe un post de televiziune central, medicii de aici s-au ambiţionat după modelul Oradiei probabil şi au reuşit să identifice primul donator de organe la ei în unitate.
Cu toate că rata donatorilor de organe s-a triplat anul acesta graţie Oradiei, România încă se află pe penultimul loc în Europa în domeniul prelevării respeciv transplantului de organe. Doctorii de la Judeţean Oradea, specializaţi pe acest domeniu, speră însă ca mobilizarea colegilor lor şi a civililor să concure pentru creşterea şi mai explozivă a numărului de vieţi salvate prin prelevare/transplant.
Exemplu pentru viata de la un preot
Citiți principiile noastre de moderare aici!