În weekend, la Pecica a fost desemnat campionul naţional pe anul 2014, cel care va reprezenta România la Campionatele Mondiale Stihl Timbersports de la Innsbruck, Austria, în perioada 13-15 noiembrie. Nagy Csongor de la GV Team Săcueni, urmat de Ioan Nyamcsuk-Arad şi Nagy Botond, GV Team Săcueni au fost ocupanţii primelor trei poziţii. Bihoreanul a devenit campion chiar dacă arădeanul Ioan Nyamcsuk a folosit în concurs cel mai bun topor a lui Martin Komarek, numărul trei mondial. Campionul de anul trecut, Dan Petrescu, s-a clasat pe locul patru. Organizatorii concursului de la Pecica au fost Stihl România, Asociaţia Sportivă CS Timbersports West Arad, SC Gamanor SRL Arad şi Primăria Oraşului Pecica. Concursul s-a derulat în Parcul Sfânta Treime.
Concentrare, forţă, precizie, tehnică. Totul contra-cronometru. Au trecut prin proba tăierii la înălţime- inserarea, pe rând, în găurile cioplite cu toporul în buşteanul fixat orizontal, a două plăci, pe care a stat concurentul pentru a doborî buşteanul montat la aproape trei metri înălţime, apoi au trebuit să-şi demonstreze virtuozitatea la tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS660, tăierea pe orizontală, tăierea cu joagărul şi tăierea pe verticală. Prezentatorul evenimentului a fost orădeanul Mihai Dacin, care a implicat şi spectatorii în eveniment prin participarea la concursuri care de care mai hazlii: a fost premiat şi spectatorul cu cea mai mare mustaţă.
Hot saw
În afara concursului, pentru plăcerea publicului care devine din ce în ce mai interesat de spectacolul tăietorilor de lemne, fraţii Nagy Csongor şi Botond au executat o demonstraţie cu aşa-numitul „Hot saw”- super- motoferăstrău care are puterea unui autovehicul: 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h şi este capabil să taie trei felii dintr-un buştean gros de 50 cm, în mai puţin de opt secunde.
Competiţiile Stihl Timbersports reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne, sport care îşi are originile în Canada, Australia, Noua Zeelandă şi SUA.
Competiţia a ajuns în România în anul 2009, ediţiile din anii precedenţi fiind organizate în Oradea, Cluj-Napoca, Gilău. În Bihor, Săcuieniul este polul care a atras cei mai buni tăietori de lemne din România. Nagy Botond concurează, dar este şi antrenor la lotul naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!