După şocul din martie când cinci localnici din Şilindru au murit după ce au băut spirt sanitar, s-a aflat că de fapt în acest an 22 de oameni au murit din această cauză (19 până la finele lui martie).
După investigaţiile făcute de către medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, reiese că decesul celor din Şilindru nu a survenit după consumul doar de spirt sanitar, produs în Bihor, ci în amestec cu „ceva”, întrucât analizele de laborator ar fi reliefat faptul că nu spirtul sanitar îngurgitat de oameni ar fi conţinut concentraţia fatală de metanol.
Acel ceva ar putea fi, după informaţiile doctorilor din teren, alcool tehnic de spălat conducte, dar şi lichid de parbriz.
În mai multe localităţi
Dintre cei 19 decedaţi în primul trimestru din acest an, 14 au murit la spital, majoritatea sunt neasiguraţi, 16 sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 35-85 ani, sunt din mediul rural şi din grupuri vulnerabile, mai exact cu statut socio-economic precar.
După investigaţiile făcute, reiese că alcoolul sanitar băut de către cei cinci din Şilindru nu avea concentraţia de metanol atât de mare încât să moară, fapt ce înseamnă că oamenii au amestecat probabil spirtul cu altă licoare. Şi după cum spun aparţinătorii ori vecinii şi cunoscuţii decedaţilor, se pare că e vorba de un consum de spirt sanitar cu alte substanţe, tot nealimentare.
În mod normal, spirtul nu ar trebui să conţină metanol (şi pe vremea bunicilor la ţară unii mai consumau spirt) şi tot în mod normal oamenii nu ar trebui să bea nici spirt sanitar nici cocteil cu spirt. Şi totuşi, se pare că în Bihor e o modă consumul de alcool medicinal cu alt tip de alcool, periculos: Valea lui Mihai, Tinca, Hidişeş, zona Beiuşului etc.
De reţinut că uneori debutul intoxicaţiei cu metanol e tardiv, astfel că lipsa simptomelor imediat după ingestie nu înseamnă absenţa toxicităţii, spun doctorii DSP, care explică faptul că manifestările precoce sunt produse de metanol, iar cele tardive se datorează metabolitului său, acidul formic.
FACT BOX 1
Ce este metanolul?
Metanolul intră în compoziţia lacurilor, soluţiilor pentru vopsele, soluţiilor pentru curăţat parbrize si a lichidelor din copiatoare. Este de asemenea o substanţă denaturantă, care face etanolul impropriu pentru consum.
Metanolul are un efect depresor al sistemului nervos central mai redus decât etanolul, dar consecutiv metabolizării la formaldehida si acid formic produce acidoza metabolică şi leziuni retiniene. Metanolul se absoarbe rapid şi complet gastro-intestinal, nivelul maxim atingându-se la 1-2 ore după ingestie. Eliminarea este predominant prin metabolizare hepatică, până la 10% fiind excretat ca atare prin urină şi plămâni.
FACT BOX 2
Manifestări clinice
Fenomenele de intoxicaţie apar după o perioadă de latenţă de la 1 la 36 de ore. Apar starea ebrioasă, alterarea stării generale, ameţeli, senzaţia de slăbiciune, cefalee puternică, somnolenţă, vărsături, diaree, dureri abdominale, facies cianotic, transpiraţii, tahicardie, dispnee, hipotensiune arterială. Intoxicatul acuză senzaţie de constricţie toracică. Se instalează coma, însoţită de hipotermie şi uneori edem pulmonar acut. Apar destul de precoce tulburări de vedere („văd ca prin ceaţă”) şi, uneori, alterări ale perceperii culorilor. Apar fenomene nervoase. Coma este agitată, însoţită de crize de contracturi tetaniforme sau/şi convulsii. Se instalează acidoza, care trebuie eficient corectată şi este un important element prognostic. Bolnavul trebuie supravegheat minimum cinci zile (timpul de eliminare a metanolului din organism).
FACT BOX 3
Tratament
-Decontaminarea gastrointestinală se recomandă precoce după ingestie prin aspiraţia gastrică
-Măsurile de susţinere: refacerea volumului sangvin, menţinerea respiraţiei şi tratarea convulsiilor, bicarbonat de sodiu; administrarea de vitamine
– Administrarea etanolului, în anumite stadii evolutive
-Hemodializa creşte eliminarea metanolului şi acidului formic şi este indicată la pacienţii cu semne de afectare retiniană şi niveluri crescute de acid formic, în cazurile in care anomaliile clinice si metabolice nu răspund la terapia precedentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!