Centrul pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Oradea are în atribuţii şi derularea de programe pentru cei care se confruntă cu dependenţa pentru substanţele psihoactive. „Avem unii tineri care au ajuns la Unitatea Primire Urgenţe pentru stabilizare datorită unor efecte secundare nocive date de consumul de etnobotanice. Unii sunt aduşi la noi după ce sunt stabilizaţi pentru a fi integraţi în programele de reabilitare”, ne-a explicat Bogdan Axinte, specialist în prevenţie al CPECA Oradea. Acesta ne-a mai informat că programul terapeutic pentru adicţie are o durată cuprinsă întreun an jumate şi doi ani şi presupune abordarea problemei din mai multe direcţii.
Judeţ liniştit
Reprezentanţii CPECA Oradea susţin că, săre deosebire de alte judeţe, numărul tinerilor care se confruntă cu adicţia pentru produsele „etnobotanice” este redus. „Noi am primit şase tineri cu adicţie pentru produsele aşa-numit etnobotanice şi care sunt acum în programele terapeutice. Ei sunt ajutaţi de către un medic, un psiholog şi un asistent social pentru reinserţia socială. Acesta din urmă acombate efectele alienării cu care se confruntă în general consumatorii de astfel de substanţe”, susţine Bogdan Axinte.
Conform datelor CPECA profilul consumatorului bihorean de substanţe psihoactive este cel al tinerilor care se încumetă să consume substanţele datorită curiozităţii şi cea mai întâlnită substanţă este cannabisul.
Legea impotentă
Organele abilitate pentru controlul şi sancţionare comercianţilor au o mare problemă deoarece legislaţia actuală nu le oferă pârghii pentru închiderea „magazinelor de vise”. „Măsurile pe Legea 143 sunt ineficiente, iar toate sancţiunile şi dispoziţiile de suspendare a activităţii au venit pe alte căi decât legislaţia antidrog”, ne-a declarat Bogdan Axinte. Din păcate o completare a legislaţiei nu ar rezolva neaparat problema prin completarea tabelului de substanţe interzise deoarece derivaţii acestor substanţe sunt la îndemâna comercianţilor.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!