Producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achiziţionarea de berbeci din rase specializate, cel mult 2.500 de lei pe cap şi de juninci, într-un cuantum de maximum 5.000 de lei pe cap.
Beneficiarii acestei schemei sunt crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice care deţin certificat de producător, crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, crescători de ovine/bovine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.
Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis, beneficiarii, trebuie să deţină minimum 150 capete şi maximum 1000 capete femele ovine/beneficiar, în vederea achiziţionării de berbeci de reproducţie din rase specializate, minimum 3 capete şi maximum 10 capete vaci/beneficiar, în vederea achiziţionării de juninci din rase specializate, crescătorii de animale care deţin mai puţin de 3 capete vaci/beneficiar, care sunt membrii în forme asociative legal constituite, conform legislaţiei în vigoare.
Achiziţionarea de berbeci de reproducţie din rase specializate se realizează respectând proporţia de un berbec din rase specializate la 30 de capete femele ovine deţinute de beneficiar.
Numărul maxim de berbeci de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/beneficiar.
Achiziţionarea de juninci din rase specializate se realizează pentru atingerea unei dimensiuni minime de 10 capete bovine femele/beneficar iar numărul maxim de juninci din rase specializate pentru care se acordă ajutor de minimis este de maximum 10 capete/beneficiar.
Ajutor financiar
Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 2.500 lei/cap berbec de rasă specializată achiziţionat şi maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă specializată achiziţionată.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Pentru obţinerea ajutorului de minimis crescătorii de ovine trebuie să deţină un efectiv de minimum 150 capete şi maximum 1000 capete femele ovine, identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, berbecii de reproducţie achiziţionaţi sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”. Beneficiarii trebuie să se oblige să menţină în exploataţie berbecii de reproducţie din rase specializate achiziţionaţi, pe o perioadă de minimum 3 ani.
Pentru obţinerea ajutorului de minimis, crescătorii de bovine trebuie să deţină un efectiv maximum de 10 capete vaci, identificate şi înregistrate în RNE, junincile achiziţionate să fie din rasele specializate. În cazul în care beneficiarul deţine mai puţin de 3 capete vaci trebuie să fie membru al unei forme asociative.
Dosarele se depun la Direcţia pentru Agricultură. „Până în prezent nu a fost depusă nici o solicitare, sperăm însă ca până la finalul sesiunii, care este pe 10 noiembrie, să avem cât mai multe dosare depuse”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!