Gazele de şist intră pe contrasens inclusiv cu potenţialul geotermal din zona Băile Felix – Băile 1 Mai. Având în vedere faptul că Băile Felix a fost identificat deja ca perimetru de explorare petrolieră (!), Muzeul Ţării Crişurilor consideră că este cazul să se decidă ce se vrea în Felix: câmpuri petrolifere sau turism balnear? „Ori vrei turism, ori vrei exploatare de petrol şi gaze. Astea două nu merg împreună”, ne-a declarat muzeograful Radu Huza, custode al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, din Băile 1 Mai.
Muzeul cere interdicţie
Problema gazelor de şist este atinsă inclusiv în planul de măsuri propus de Muzeul Ţării Crişurilor pentru salvarea lacului cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai. Între cele 15 măsuri propuse de Muzeu pentru salvarea acestui lac termal, înaintate deja Prefecturii Bihor, apare şi următoarea: „interzicerea lucrărilor de explorare/exploatare prin foraje a substanţelor minerale utile (petrol, gaze de şist etc.) în perimetrul zăcământului de apă geotemală 1 Mai – Felix (ANRM, custode)”.
Iată cum explică muzeografii această cerinţă de interdicţie a forărilor ce caută hidrocarburi: „ANRM are prevăzute în zona Băile Felix – Băile 1 Mai concesionarea unor perimetre de prospecţiune/explorare/exploatare pentru gaze de şist şi petrol, prin foraje de mare adâncime. Pe lângă riscul mare de compromitere a zăcământului geotermal, câmpurile de foraje ce vor apărea în zonă vor schimba peisajul şi atmosfera locului. Locuitorii comunei Sânmartin, administraţia locală, Guvernul României, împreună, trebuie să stabilească direcţia de dezvoltare a comunei”, se arată în propunerea Muzeului Ţării Crişurilor, înaintată prefectului Claudiu Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!