Scandalul privind lipsa de circa patru mii de cărți vechi și de patrimoniu de la Biblioteca Pedagogică l-a determinat pe ministrul Educației Naţionale să ceară o inventariere a tuturor bibliotecilor din subordinea MEN.
Actuala conducere a Bibliotecii Judeţene «Gheorghe Şincai» nu a aşteptat însă o comandă din capitală pentru a clarifica scandalul din anii 2004-2005 privind dispariţia paginii cu debutul eminescian precum şi a circa 400 de cărţi de patrimoniu.
„De un an şi jumătate derulăm un inventar foarte mare tocmai pentru a elucida problematica ridicată în urmă cu zece ani. Sper ca într-un an de zile să-l finalizăm”, ne-a declarat bibliotecarul-şef Ligia Mirişan.
La rândul său, şeful Poliţiei Bihor spune că aşteaptă rezultatul inventarului pentru a declanşa eventuale investigaţii.
„Rătăcirea” a 3.998 de cărți vechi și de patrimoniu (dintre care 189 de cărţi tipărite între anii 1642 şi 1850) de la Biblioteca Pedagogică Naţională l-a determinat pe ministrul Educației, Remus Pricopie, să ceară investigaţii din partea Corpului de control al premierului dar şi o inventariere a tuturor bibliotecilor din subordinea MEN. „Am înțeles de ce nu s-a dorit realizarea inventarului la Biblioteca Pedagogică. Un inventar așa cum scrie la carte a fost făcut ultima dată în 1984”, a motivat, miercuri, Pricopie.
Auto-control la „Şincai”
Subordonată Ministerului Culturii (nu Ministerului Educaţiei), Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor a demarat, în anul 2012, un inventar amplu, din proprie iniţiativă, pentru a clarifica scandalul apărut în anii 2004 – 2005 privind furtul filei cu poezia „De-aş avea” din colecţia Revistei Familia precum şi suspiciunile de dispariţie a circa 400 de cărţi din patrimoniul cultural naţional.
„De un an şi jumătate derulăm un inventar foarte mare, tocmai pentru a elucida problematica ridicată în urmă cu zece ani. Sper ca într-un an de zile să finalizăm inventarul şi să clarificăm situaţia. E o muncă migăloasă şi grea. Se lucrează cu măştile pe faţă, nu aş dori nimănui o astfel de muncă. E de admirat efortul bibliotecarilor noştri. Doar la Colecţii Speciale avem peste 126.000 de exemplare iar în Depozitul Documentar sunt chiar mai multe”, ne-a declarat ieri Ligia Mirişan, director al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”.
„De-aş avea” un suspect…
Printre cărţile cărora fostul bibliotecar-şef Constantin Mălinaş (decedat în 2010) nu le-a dat de urmă, se numărau rarităţi bibliografice din secolele XV-XVII, ediţii rare ale operelor lui Cicero, Ovidiu, Petrarca, Schiller şi Voltaire, precum şi cărţi bisericeşti vechi. Unele dintre aceste cărţi valorau fiecare mii de euro pentru colecţionarii din vest.
Dacă în cazul dispariţiei filei cu debutul eminescian din arhiva Bibliotecii Judeţene, Poliţia Bihor a demarat o anchetă fără a fi găsit vreun suspect, în cazul presupusei dispariţii a cărţilor de patrimoniu nici nu s-au declanşat, oficial, cercetări.
„S-au blocat investigaţiile la vremea respectivă fiindcă, din câte îmi amintesc, nu aveam expertiza specialiştilor privind o eventuală dispariţie de volume valoroase. Ce pot să spun acum este că am mare încredere în doamna Ligia Mirişan. O cunosc de când era diriguitoare la Direcţia de Cultură şi sunt convins că doreşte să se facă lumină în această chestiune”, ne-a declarat joi chestorul Liviu Popa, inspector-şef al IPJ Bihor. Cu alte cuvinte, dacă inventarul de la Biblioteca Judeţeană va confirma dispariţia unor cărţi de patrimoniu, Poliţia va intra, oficial, pe fir.
Citiți principiile noastre de moderare aici!