Consilierii locali au aprobat, joi, modificarea fiscalităţii orădene începând cu anul viitor. Trecută prin mai multe dezbateri publice, varianta executivului a ajuns în plen cu modificări mici. Edilii nu sunt dispuşi să renunţe la surse de bani, chiar dacă Codul Fiscal le-ar permite să aprobe uşurarea sarcinii fiscale în unele situaţii.
O noutate care-i priveşte pe toţi proprietarii de imobile este că acestea vor fi considerate în funcţie de suprafaţa construită şi nu după cea utilă, cum era până acum. Normele de aplicare vor lămuri cum se impozitează spaţiile locative care figurează ca sedii de firme. Din 2016 se aplică şi supraimpozitatea proprietăţilor degradate.
Aleşii PSD au intervenit de la începutul şedinţei prin Bonchiş Ioan, pentru a-şi evidenţia punctul de vedere: „acest proiect nu vine în întâmpinarea dorinţelor orădenilor şi ale agenţilor economici, PSD nu îl va vota”.
Colegul Adiran Stângă a şi cerut executivului reducerea cotei referitoare la imobilele agenţilor economici: „Codul prevede o cotă cuprinsă între 0,08 şi 0.02 ori la noi e propusă 0,2”.
„Cota propusă e cu 50% peste cea din Cod iar această majorare e permisă de lege”, i-a răspuns Nadia Haş, şefa Direcţiei Economice. Şi păstrarea unui plus de 50% pe proprietăţile multiple, cu excepţia celei de domiciliu e tot o decizie proprie a administraţiei locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!