În urma autosesizării de poluare a pârâului Peţa, şi după prelevarea de probe de apă şi degajarea peştilor morţi din albie, pe parcursul zilei de joi, 11 aprilie, reprezentanţii ABA Crişuri, alături de cei ai Gărzii de Mediu, au verificat gurile de canalizare din cartierul Nufărul aflate pe zona intubată a pârâului Adona. „Până în prezent nu s-a indentificat o scurgere suspectă de poluare. Ancheta va continua şi în zilele următoare până la aflarea rezultatelor de la laborator, rezultate care vor ajuta în identificarea factorului care a generat poluarea de pe Peţa”, ne-au spus reprezentanţii ABA Crişuri.
Întrucât debitul pârâului a suportat modificări, pe parcursul zilei de joi nu s-a putut colecta în totalitate masa de peşte mort, astfel că, pe parcursul dimineţii de vineri, 12 aprilie, angajaţii ABA Crişuri au mai colectat câţiva peşti morţi rămaşi în vegetaţia pârâului.
Alarmă falsă
În ultima lună pârâul Peţa a mai fost suspectat de poluare, dar atunci aceasta s-a dovedit o alarmă falsă. Asupra acelui moment, în urma efectuării analizelor pentru probele de apă recoltate în data de 28.03.2019, rezultatele privind indicatorii fizico – chimici şi verificarea încadrării acestora în limitele aferente apele de suprafaţă, marea majoritate a indicatorilor analizaţi s-au încadrat în limitele de prag pentru stare ecologică bună şi moderată. Reamintim că atunci, specialiştii laboratorului ABA Crişuri au prelevat probe în urma unor postări facute pe reţelele de socializare care prezentau rezultate de laborator dezastruoase pentru cursul de apă. Întrucât este vorba despre calitatea cursurilor de apă şi implicit despre siguranţa populaţiei, ABA Crişuri a solicitat lămuriri din partea persoanei care a efectuat analizele şi apoi a postat rezultatele pe facebook.
Indicatorii analizaţi de ABA Crişuri la acea dată au fost : oxigen dizolvat, consum chimic de oxigen, duritate, pH, alcalinitate totală, N-NH4, N-NO2, N-NO3, P-PO4 şi cianuri. Conform specialiştilor ABA singurele depăşiri au fost pentru N-NO2 şi P-PO4 în zona podului de la Universitate, depăşiri care însă nu au afectat rezultatul final. În ceea ce priveşte acuzaţia cum că există cianuri în cursul de apă, ABA Crişuri informează populaţia că rezultatele laboratorului indică foarte clar că acestea sunt sub limita de cuatificare, adică nici nu pot fi sesizate în probele de apă.
Întrucât în ultima perioadă au exista mai multe suspiciuni în ceea ce priveşte pârâul Peţa, ABA Crişuri roagă populaţia riverană să anunţe orice modificare pe care o observă la Dispeceratul instituţiei la numărul 0259.444.237, disponibil 24 din 24h, cu menţiunea că trebuie specificat: locul/tronsonul de apă, detalii asupra aspectelor observate, numele şi datele de contact ale persoanei care a făcut sesizarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!