Economişti, profesori şi ingineri sunt doar câteva dintre profesiile pe care le au tinerii fermieri bihoreni care s-au arătat interesaţi să devină fermieri cu acte în regulă. O parte dintre ei, 139, au semnat de curând contactele de finanţare la sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor.
Deşi este tânără Anca Toda, alături de soţul său, se ocupă de multă vreme de agricultură. „Este greu să faci agricultură doar din salariu de aceea am profitat de această oportunitate de a accesa bani europeni. Nu pot să spun că a fost uşor. Multe acte, multă birocraţie dar merită tot efortul”, ne-a spus tânăra care are o fermă de vaci de carne în comuna Remetea.
Birocraţia i-a dat puţină bătaie de cap şi tânătului fermier Adrian Micula care a semnat vineri contractul de finanţare pe Submăsura 6.1. „Instalarea tinerilor fermieri ”. „Eu am pus legume în câmp, respectiv dovlecel. Neavând experienţă am demarat destul de târziu lucrările dar am dus la bun sfârşit ceea ce am început. Am şi recomandat altor cunoscuţi să depună peroicte deoarece este o ofertă care nu trebuie ratată”, ne-a spus profesorul de religie Adrian Micula care a preluat exploataţia agricolă de la tatăl său.
Adelina Venig, doctor în economie, se numără de asemenea printre cei 139 de tineri bihoreni care au semnat primele contracte din PNDR 2014 – 2020. Având părinţi agronomi am crescut în mijlocul culturilor şi am moştenit această preocupare de la ei cu toate că eu sunt de profesie economist. Consider că agricultura este motorul principal al economiei româneşti, fără agricultură pur şi simplu nu merge. Dacă ar fi să o iau de la capăt aş face acelaşi lucru cu toate că pentru o fată este destul de greu să se implicie în agricultură”, ne-a spus tânăra care va primi 50.000 de euro pentru a continua să facă agricultură.
Interes sporit
Ca de fiecare dată tinerii din judeţul Bihor s-au arătat interesaţi de tipul de măsuri adresate lor, în sesiunea deschisă anul trecut. Astfel, nu mai puţin de 242 de tineri s-au arătat dornici de-a desfăşura o activitate agricolă în mediul rural. Dintre acestea un număr de 139 de proiecte sunt eligibile.
În Bihor în Programul de Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 au fost instalați peste 950 de tineri fermieri din cei 12.000 instalați la nivel național. Pe această submăsură pot aplica persoane cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deţine competenţele şi calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef a exploataţie respective, exloataţie agricolă care are dimensiunea economică între 12.000 Euro şi 50.000 Euro.
Prima Cerere de Plată se depune imediat după semnarea contractului şi reprezentă 75% din valoarea primei de instalarea. Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe care se va depune în maxim 33 de luni de la semnarea contractului, beneficiarul se obligă să facă dovada creşterii performanţei economice a exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minim 20% din valoarea primei tranşe, respectiv 7.400 euro pentru beneficiarii a căror sprijin este de 50.000 euro şi 6.000 euro pentru cei de 40.000 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!