Reunit în a doua sa şedinţă plenară din acest an, sub conducerea preşedintelui Sorin Curilă, Senatul Universităţii din Oradea a analizat şi aprobat Planul strategic de dezvoltare a instituţiei în perioada 2014-2020, precum şi Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere 2014. Legislativul universitar a dezbătut în şedinţa sa de luni actualizarea unui pachet de proceduri privind: elaborarea şi aprobarea planurilor de învăţământ; iniţierea, aprobarea, monitorizarea şi evaluarea periodică a programelor de studii; monitorizarea traseului profesional al absolvenţilor şi elaborarea lucrării de finalizare a studiilor.
Agenda dezbaterilor a inclus, totodată, abordarea înfiinţării a noi programe de studii (licenţă şi master), a comisiilor de selecţie ERASMUS, a unor cadre didactice asociate etc. În cele ce urmează, prof. univ. dr. Lia Pop, ca preşedinte al Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului UO, transmite informaţii de interes mai larg:
Sala „Barbu Ştefănescu”
În unanimitate, membrii Senatului au decis ca o sală consacrată activităţilor didactice din patrimoniul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (FIRISPC) să poarte – în semn de aducere aminte – numele regretatului istoric şi universitar Barbu Ştefănescu, fost prorector al instituţiei de învăţământ superior orădene, trecut în nefiinţă, în plină putere creatoare, anul trecut.
În perspectiva 2014-2020
Senatul a aprobat Planul strategic de dezvoltare a Universităţii din Oradea în perioada 2014-2020. Obiectivele acestuia sunt: menţinerea celui mai înalt calificativ din punct de vedere al calităţii învăţământului superior; creşterea eficienţei şi a competitivităţii procesului de formare profesională; adaptarea ofertei educaţionale la dinamica mediului socio-economic; modernizarea structurală şi funcţională pentru amplificarea potenţialului formativ al instituţiei; orientarea cercetării ştiinţifice spre domeniile declarate prioritare în strategia naţională de cercetare – dezvoltare; configurarea Universităţii ca un pol de excelenţă în relaţia cu mediul economic, social, prin implicarea în viaţa comunităţii. Toate direcţiile strategice sunt detaliate în obiective concrete, specifice fiecărui sector de activitate.
Noi programe de studiu
Senatorii UO au aprobat înfiinţarea a noi programe de studii. Astfel, pentru ciclul de licenţă, Facultatea IRISPC propune o specializare de „Comunicare şi relaţii publice”, în vreme ce Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, prin Departamentul de Inginerie şi Management Industrial în Textile şi Pielărie solicită organizarea de sine stătătoare, pentru a putea creşte capacitatea de şcolarizare, a programului de studii „Tehnologia tricotajelor şi confecţiilor”, axat numai pe inginerie, spre deosebire de Inginerie economică industrială, cu care coabita, unde curricula include şi discipline economice şi juridice. La nivelul studiilor masterale, Departamentul de Finanţe – Contabilitate din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice va gestiona două noi programe, forma de învăţământ cu frecvenţă: Analiză financiară şi restructurare economică (domeniul Contabilitate), respectiv Finanţarea şi gestiunea proiectelor prin fonduri europene (domeniul Finanţe).
Doctori Honoris Causa
Senatul UO a aprobat decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru trei universitari de la instituţii partenere din străinătate: Maria Manuela de Bastos Tavares Ribeiro (Universitatea din Coimbra, Portugalia), domeniul Relaţii Internaţionale, Jan Wendt (Universitatea din Gdansk, Polonia), domeniul Geografie şi Daniel Courteix (Universitatea din Clermont – Ferrand, Franţa), domeniul Educaţie fizică şi Sport.
Noi medici şefi de secţie
La propunerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat numirea a noi şefi de secţie la Spitalul Clinic CF Oradea: dr. Gabriel Dan Sirca, şef de lucrări, medic primar medicină internă, şef la Secţia Clinică de Medicină Internă; dr. Sorina Emilia Magheru, asistent universitar, medic primar cardiolog, şef Secţia Clinică de Cardiologie; dr. Gelu Cristian Vrabie, medic primar chirurg, şef Secţia Clinică de Chirurgie Generală. Dr. Ovidiu Pop, şef de lucrări, va îndeplini funcţia de şef al Serviciului de Anatomie Patologică la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!