Zeci de de fermieri din Cociuba Mare au accesat fonduri europene prin care au reuşit să-şi înfiinţeze mici ferme. Conform primarului Mihai Sferle în comună 36 persoane beneficiază de susţinere financiară din partea Uniunii Europene. „17 tineri au aplicat pentru Măsura 112 – Instalarea tinerilor la ţară. Măsura 141 – Susţinerea fermelor de semisubzistenţi dar şi alte măsuri au fost accesate de fermierii din comună”, a precizat primarul Mihai Sferle.
Aici există şi o fermă unuică în Bihor. Inginerul zootehnist Florin Oniţa creşte 320 de capete porci în sistem gospodăresc. În cele trei module de boxe pentru fătare anual sunt fătaţi sute de purcei.
Ferma familiei Oniţa din Cociba Mare a luat fiinţă în anul 2000 în locul vechiului IAS din localitate. Bihoreanul s-a axat pe creşterea scroafelor. Purceii sunt valorificaţi pe piaţa liberă, dar bihoreanul nu mai este nevoit nici să merga la piaţă cu purceii deoarece de-a lungul timpului şi-a creat cumpărători care îi cumpără chiar de la fermă. Furajele nercesare creşterii animalelor provin exclusiv din gospodăria bihoreanului. Prin intermediul Măsurii 312 -Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, familia Oniţă şi-a achiziţionat un tractor şi alte utilaje cu care luctează cele 95 de hectare de teren pe care le-au în proprietate.
Ferma „Moaca” a devenit un brand în zona Tinca şi în împrejurimi. Aici 320 de capete porci sunt crescuţi în sistem gospodăresc. În cele trei module de boxe pentru fătare, compartimentante în câte 20 de boxe în fiecare modul, anual sunt fătaţi sute de purcei.
Ferma familiei Oniţa din Cociba Mare a luat fiinţă în anul 2000 în locul vechiului IAS din localitate. „De când mă ştiu am avut aminale. Cu un efectiv mai mare am pornit în anul 2000 când am cumpărat 50 de porci. Încent, încet, ne-am extins şi am ajuns la efectivul de azi. Am adoptat sistemul de creştere a porcului în sistem gospodăresc, pe aşternut de paie ”, ne-a spus proprietarul fermei inginerul zootehnist Florin Oniţa.
Bihoreanul s-a axat pe creşterea scroafelor. Pruceii la 6-7 săptămâni sunt apoi vânduţi. „Nu am mers pe îngrăşarea porcilor dat fiind faptul că nu exsită piaţă de desfacere. Interdicţia care exista la vreme respectivă de a exporta carne de porc dar şi inexistanţa abatoarelor în zona noastă au fost impedimentele datorită cărora nu cresc porcii pentru îngrăşat”, a punctat Florian Oniţa.
Rasele de proci crescuta la ferma lui „Moaca” sunt: Marel Alb, Landrace şi Duroc. Inginerul zootehnist spune că nu a putut să meargă pe rase specializate stric în producţia de carne pentru că nu dau rezultatele scontate în sistem gospodăresc. Monta se face natural cu vieri proveniţi de la diferite firme sau gospodării, vieri cu potenţial genetic ridicat.
Purceii sunt valorificaţi pe piaţa liberă, dar bihoreanul nu mai este nevoit nici să merga la piaţă cu purceii deoarece de-a lungul timpului şi-a creat cumpărători care îi cumpără chiar de la fermă.
Conform prorietarului până în prezent investiţia făcută se ridică la cinci miliarde de lei vechi. Doar anul trecut inginerul zootehnist a construit un nou modul care a costat circa un milirad de lei vechi. Prin dezvoltarea acestei afaceri, fermierul consideră că are două avantaje: o valorificare superioară a producţiei vegetale dar şi obţinerea unor rezultate financiare mulţumitoare la nivelul întregii ferme.
95 de ha exploatate
Furajele nercesare creşterii animalelor provin exclusiv din gospodăria bihoreanului acesta exploatând 95 de hectare de teren. Prin intermediul Măsurii 312 -Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, familia Oniţă şi-a achiziţionat un tractor de 100 de cai putere, plug, disc, coasă, greblă şi alte utilaje cu care luctează cele 95 de hectare de teren pe care le au în proprietate. Forţa de tracţiune animală nu a fost uitată, astfel că al ferma bihoreanului sunt şi doi cai. „Pe marea majoritatea a terenului am semănat porumb, grâu dar şi lucernă şi plante de nutreţ. Anul trecut a fost însă unul nefavorabil pentru noi. Ne-a lovit o calamitate – grindina- care a distrus în totalitate 40 de hectare de porumb şi opt hectare de ovăz astfel că nu am reuşit să plătim nici imputurile”, a precizat inginerul Florian Oniţa. Nenulţumirea fermierului este legată şi de faptul că trebuie să plătescă impozit pe profit cu toate că el a avut pierdere totală.
Tinerilor care vor să se apuce de agricultură inginerul Florin Oniţa le recomandă să nu se axeze doar pe vegetal sau doar pe zotehnie. „Există ani în care pierzi în zootehnie şi îţi merge bine cu vegetalul şi invers, de aceea este bine să te ocupi de ambele. Lucrul cel mai important este însă să îşi placă ceea ce faci”, spune bihoreanul.
Iniţiativă de apreciat
„Direcţia pentru Agricultură apreciază ideea de a produce porci pentru piaţa liberă care se se pretează la un cerinţele unui segment de piaţă destul de important cel de creştere a porcului în sistem gospodăresc. Recomandăm în acelaţi timp şi altor persoane cu iniţiativă în domeniul creşterii şuinelor acest tip”,a precizat Hicolae Hodişan, Directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Ferme de bovine
Pe lângă cele 320 de capete de porci la ferma bihoreanului mai sunt şi 40 de bovine. Laptele este valorificat la o firmă din Hunedoarea. „De mai bine de şapte ani colaborez cu această firmă care vine să colecteze zilnic laptele” spune inginerul zootehnist.
O fermă cu 100 de bovine are şi Florica Sferlea din Cociba Mare. Ferma se află în locul fostului CAP iar laptele de la cele peste 100 de vaci este preluat de o mare companie de lactate.
Fonduri europene
Fermierii din comuna Cociba Mare au înţeles că fondurile europene reprezintă o mare oportunitate şi mulţi au aplicat pentru finanţare. Conform primarului Mihai Sferle în comună 36 persoane beneficiază de susţinere financiară din partea Uniunii Europene. „17 tineri au apalicat pentru Măsura 112 – Instalarea tinerilor la ţară. Măsura 141 – Susţinerea fermelor de semisubzistenţi dar şi alte măsuri au fost accesate de fermierii din comună”, a precizat primarul Mihai Sferle.
Faptul că oamenii din comună sunt gospodari este dovedit şi de cele peste 8.000 de capate de oi care sunt la nivelui comunei. „În Petid şi Cociuba Mare avem deficit de păşune. În acest sens am realizat în parte delimitarea păşunilor de ovine faţa de cele de bovine”, ne-a spus primarul comunei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!