În sezonul estival, acumulările devin puncte de atracţie pentru agrement. Fie că este vorba de scăldat sau de plimbări cu ambarcaţiuni uşoare, pentru o mai bună siguranţă se va evita desfăşurarea activităţilor recreative la o distanţă mai mică de 50 de metri de baraje, bazine de liniştire a apei, bazine de captare a apei sau goliri. În acest sens amintim barajele cele mai căutate de tineri şi anume: Leşu (BH), Priza de Apă (BH), Suplacu de Barcău (BH) şi Tauţ (AR).
De evitat
„În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă ( str. Gutenberg) unde sunt curenţi puternici şi aval de Priza de Apă (calea Borşului), unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton. De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii. În ceea ce priveşte scăldatul în râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu (AR), Chişineu Criş (AR), Zerind (AR) şi Tămaşda (BH)”, a declarat Dorel Dume, director tehnic ABA Crişuri.
O atenţie sporită trebuie acordată cursurilor de apă unde există hidrocentrale sau microhidrocentrale, întrucât fluctuaţiile de debit pot apărea la interval de numai câteva ore. În această situaţie este râul Crişul Repede, al cărui debit suportă modificări semnificative atât în zona Defileului cât şi în zona municipiului Oradea.
Deşi lucrările hidrotehnice sunt marcate cu panouri de avertizare „Scăldatul interzis!”, tot mai mulţi cetăţeni sfidează pericolul la care se expun atunci când efectuează salturi în lacurile de acumulare sau înoată în bazinele de liniştire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!