Jucării şi îmbrăcăminte achiziţionate doar din locuri autorizate. Pentru că de aici se eliberează documente de cumpărare, care pot fi utilizate în cazul unor eventuale reclamaţii.
Acestea sunt recomandările făcute de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor în preajma sărbătorilor de irană.
Alte recomandări
CJPC Bihor îi mai sfătuieşte pe consumatori să verifice existenţa marcajului CE, care conduce la supoziţia că produsul este sigur, conform legislaţiei în vigoare şi existenţa denumirii şi a coordonatelor sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat. „
Alegeţi jucării specifice vârstei copilului şi nu adresate altei categorii de vârstă! Verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice! Acestea trebuie să fie traduse în limba română”, recomandă Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.
De asemenea, consumatorii trebuie să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile (de dimensiuni mici – care pot fi înghiţite sau din materiale textile/păr – ce pot produce sufocare).
Nu este recomandată nici cumpărare de jucării care conţin elemente detaşabile (magneţi permanenţi) sau sunt constituite numai din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi, pentru copiii cu vârsta sub cea indicată de producător.
La jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, trebuie verificată starea cablului şi prizelor. Dacă jucăria utilizează un transformator, redresor, trebuie verificat ca acesta să furnizeze o tensiune mai mica de 24 V.
La îmbrăcăminte
La alegerea articolelor de îmbrăcăminte, trebuie verificată eticheta termo-umido-rezistentă cu indicaţiile privind întreţinerea produsului, instrucţiuni ce trebuie respectate.
Întotdeauna este necesară verificarea compoziţiei fibroase a materialului, pentru a face o alegere conform cu nevoile consumatorului.
„Încercaţi să achiziţionati articole de îmbrăcăminte din locaţii unde vi se asigură condiţii pentru a le încerca. Dacă renuntaţi la acest drept, operatorul economic nu este obligat să vă restituie contravaloarea produsului dacă acasă constataţi că mărimea nu este cea potrivită sau nu vi se potriveşte modelul”, mai recomandă Protecţia Consumatorilor.
La achiziţionarea încălţămintei trebuie verificate cu atenţie pictogramele care arată materialul părţilor componente ale acesteia. Dacă nu există, trebuie cerute informaţii vânzătorului. Trebuie respectate instrucţiunile producătorului pentru păstrarea, întreţinerea, curăţarea şi utilizarea încălţămintei.
Consumatorii bihoreni pot adresa sesizări şi reclamaţii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, la telefon 0259.431.817, la sediul din Oradea, str. Sucevei, nr. 4A şi prin e-mail la adresele: bihor@opc.ro şi reclamatii.bihor@opc.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!