Cererile de plată aferente schemei temporare de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2014 se pot depune la APIA Bihor până pe data 27 februarie.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în trimestrul IV al anului 2014, în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.
Posibilii beneficiari a căror exploataţii agricole sunt situate pe teritoriul judeţului Bihor, cei care au depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă sau cererile conform HG 763/2013 cu modificările şi completările ulterioare la APIA Bihor vor depune cererile de plată la APIA Centrul Judeţean Bihor, Oradea, str. Matei Corvin nr. 1.
Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole dar şi organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
Bani
Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli menţionaţi mai sus care îndeplinesc următoarele condiţii, în funcţie de sectoarele – vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare – în care îşi desfăşoară activitatea: să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (să deţină ID fermier), să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz.
Suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, cu excepţia suprafeţelor aferente legumelor cultivate în spaţii protejate; în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.
Să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat, etc.
„Beneficiarii nu trebuie să fie în dificultate financiară în sensul liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate, respectiv persoane care constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare și să nu fi fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, conform prevederilor legale în vigoare. Beneficiarii au obligaţia să utilizeze cantităţile de motorină achiziţionate cu acciză redusă strict în scopul destinat conform prevederilor legale”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!