Reprezentând Uniunea Naţională a Patronatului Român, Jurcă a ţinut o prezentare despre aspectele economice ale unei case pasive. Desi, evident că o casă cu consum energetic zero presupune o investiţie iniţială mai mare, în timp ea se dovedeşte a fi cea mai potrivită alegere.
Confortul interior şi aportul permanent de aer proaspăt, precum şi calitatea proiectării şi execuţiei impuse de standardul Passive House, elaborat de Institutul din Darmstadt sunt cele mai importante argumente care ne îndeamnă să studiem subiectul. Perspectiva gratuităţii întreţinerii pare deocamdată neverosimilă, însă la nivel european sunt deja construite aproape o suta de mii de case pasive.
„Realizate conform celei mai avansate tehnologii germane, casele pasive au o izolaţie impecabilă, au montate ferestre care aduc un câştig de căldură direct de la soare mai mare decât pierd în toată perioada de încălzire, iar prin sistemul de ventilaţie se poate recupera chiar şi 90% din energia calorică din aerul exhastat. O pompă de caldură şi câteva panouri fotovoltaice pot face ca întregul sistem să fie autonom”, spune Constantin Jurcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!