Joi seara, concertul de la Filarmonica va începe şi se va încheia cu Romeo si Julieta: uvertura fantezie de Ceaikovski respectiv fragmente din muzica de balet a lui Prokofiev, partea centrală fiind Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor de Schumann.
Dirijorul Jankó Zsolt şi solistul Răzvan Suma, ambii clujeni la origine, au fost miercuri invitaţi de directorul Todor Albert să vorbească melomanilor prin intermediul presei.
Latino, dar cu stil
Răzvan Suma cântă la un violoncel conceput în 1849 de renumitul lutier parizian Charles Adolphe Maucotel pentru instrumentistul Pierre Fournier. Violoncelul „Maucotel – Fournier” i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009 de «Fundaţia Musicha» din San Sebastian – Spania. L-am invitat să ne explice de ce i-a fost oferit acest violoncel valoros.
„Fundaţia din San Sebastian îl manageriază pe pianistul cu care cânt şi mă manageriază şi pe mine, de câţiva ani, pe zona hispanică. Deunăzi am concertat în insulele Canare iar acum trei zile am interpretat Le Grand Tango, compus de Piazzolla pentru violoncel. Muzica hispanică e fantastică. Am redescoperit-o după ce m-am căsătorit cu o argentiniancă. Piazzolla, Manuel De Falla, Ginastera, Joaquin Nin şi Pablo Casada au compoziţii clasice care îi cuceresc şi pe tinerii manelişti din liceele industriale din Bucureşti unde mergem cu Radio România Cultural pentru concerte educative”, ne-a răspuns Răzvan Suma.
A nuntit cu chacarera
L-am mai întrebat pe Răzvan Suma dacă ştie dansa tango argentinian. „Am vrut să învăţ cu soţia mea, dar ai nevoie de cursuri intensive de tango argentinian şi la Bucureşti nu avem timp pentru aşa ceva. Totuşi, la nunta noastră nu am dansat tradiţionalul vals ci chacarera, care e tot un dans argentinian impregnat de erotism. În Spania se învaţă şi muzică şi dans hispanic. În Valencia există şi o Operă privată iar despre mediul rural vă pot spune că în fiecare sat s-a construit o Casă de Cultură cu acustică. Acest fapt m-a împins să întreprind şi eu turnee în oraşe din ţară, şi am avut satisfacţii deosebite şi în oraşe fără mari pretenţii muzicale, cum ar fi Brad, Haţeg sau Mediaş. Mă bucur că şi Croitoru continuă turneul «Vioara lui Enescu la ţară». Avem şi noi datoria să culturalizăm şi satele”, ne-a răspuns violoncelistul. Răzvan Suma nu a exclus să revină la Oradea şi cu turneul cameral: «Vă place Bach?».
Citiți principiile noastre de moderare aici!